DAOK - Histaminska intoleranca

English Slovenian

Kaj je histaminska intoleranca?

Histaminsko intoleranco oziroma občutljivost na histamin povzroči povišanje nivoja histamina v telesu. Nivo se poviša do te mere, da presega količino histamina, ki je potrebna za normalno delovanje. Presežek histamina v telesu povzroči simptome, ki so podobni alergiji.

Kakšni so simptomi histaminske intolerance?

Posamezniki s histaminsko intoleranco in posamezniki s preobčutljivostjo ali alergijo na hrano imajo zelo podobne simptome. Značilni simptomi so:

 • kihanje,
 • izcedek iz nosu, zamašen nos, astma,
 • vročinski oblivi,
 • prebavne težave,
 • glavobol,
 • boleča menstruacija,
 • aritmija,
 • koprivnica, srbečica, atopični ekcem.

Kako nastane histaminska intoleranca?

Presnova histamina v organizmu poteka po dveh poteh. Glavna pot presnove gre preko encima diaminooksidaza, ki histamin pretvori v imidazol acetaldehid. Druga pot poteka preko encima histamin N-metil-transferaza (HNMT), ki histamin pretvori v N-metilhistamin.

Glavni vzrok za histaminsko intoleranco je zmanjšano delovanje encimov diaminooksidaza (DAO) ali histamin N-metil-transferaza (HNMT), ki je lahko prirojeno ali pridobljeno. Zmanjšano delovanje omenjenih encimov povzroči kopičenje histamina v telesu. Encim DAO se izloča v glavnem v tankem črevesu in navzgornjem kolonu. Bolezni, ki prizadenejo celice v teh delih črevesa, so lahko vzrok za zmanjšano tvorbo encima DAO. Poleg tega lahko delovanje encima zavrejo nekateri drugi biogeni amini, alkohol ali zdravila.

Pridobljena histaminska intoleranca

Pridobljena histaminska intoleranca je lahko samo prehodnega značaja. Po odstranitvi vzroka, na primer prenehanje jemanja zdravil, ki zavirajo delovanje encima DAO, ali prehranjevanje z živili z nizko vsebnostjo histamina, prenehajo tudi simptomi histaminske intolerance.

Katera hrana vsebuje veliko histamina?

Histamin najdemo v različni hrani, jakost histaminske reakcije pa je odvisna od količine zaužite hrane.

Živila z visoko vsebnostjo histamina so: rdeče in belo vino, čokolada, kakav, klobase, oreščki, paradižnik, špinača, citrusi, jagode, kislo zelje.

Živila z nizko vsebnostjo histamina so: sveže pripravljeno meso, sveže ribe, jajca, žitarice brez glutena, mango, hruška, mlečni nadomestki, kokosovo in olivno olje, zeliščni čaji.

Zdravljenje histaminske intolerance

Osnova za zdravljenje histaminske intolerance je dieta, kjer opustimo s histaminom bogato hrano in pijačo. Ob uvedbi diete z nizko vsebnostjo histamina pride do izboljšanja simptomov histaminske intolerance v nekaj tednih. Po potrebi se dieta lahko dopolni še z jemanjem antihistaminikov ali nadomeščanjem encima DAO.

Ali ste vedeli?

 • Histamin je povezan z nastankom migren, zato zmanjšano delovanje encima DAO poviša tveganje za nastanek migren.
 • Pri bolnikih s kronično urtikarijo in atopičnim ekcemom so zasledili zmanjšano aktivnost encima DAO.
 • Pri ženskah se histamin v veliki meri sprošča iz mastocitov ter endotelijskih in epitelijskih celic maternice in jajčnikov. Ženske z intoleranco na histamin imajo pogosto boleče menstruacije in trpijo za glavoboli, ki se pojavijo v določenem delu menstruacijskega cikla. Do tega naj bi prišlo zaradi vpliva histamina na povečano krčljivost maternice in na delovanje hormonov.
 • Histaminska intoleranca je malo verjetna pri posameznikih z vrednostmi DAO >= 10 U/ml pri večkratnem merjenju.
 • Histaminska intoleranca je zelo verjetna pri posameznikih z značilnimi simptomi, kadar le-te simptome izzovejo bodisi s histaminom bogata hrana in alkohol bodisi intoleranca na zdravila, ki vplivajo na izločanje histamina oziroma zavirajo delovanje DAO. Hkrati alergije ali druge motnje pri njih niso ugotovljene.
 • Pri histaminski intoleranci najdemo povišane vrednosti histamina in/ali zmanjšano aktivnost encima DAO.

Testiranje na histaminsko intoleranco

Imate tudi vi več izmed zgoraj naštetih simptomov? Poskrbite zase. Preverite koncentracijo encima DAO v svojem telesu.

CENA PREISKAVE: 40,00 EUR

Na odvzem krvi pridite tešči.

Ker vemo, da je zdravje dragoceno!

     

Adria lab d.o.o. | Šestova ulica 2, 1000 Ljubljana  | e-mail: laboratorij@adrialab.si

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.