Kaj so jetra in kakšna je njihova funkcija?

Jetra so največji organ v našem telesu, ki imajo osrednjo vlogo v presnovnih procesih, poleg tega pa čistijo naše telo in odstranjujejo strupe. Ležijo pod desnim rebrnim lokom. So edini organ v telesu, ki se lahko obnavlja, saj se okvarjene jetrne celice postopoma nadomestijo z novimi, zdravimi. Če pa je poškodba celic prevelika, pa jetra ne zmorejo nadomestiti izgube in pojavi se bolezen. 

Bolezni jeter

Bolezni jeter delimo na prirojene (genetske: Wilsonova bolezen, hemokromatoza) in na pridobljene, med katere uvrščamo večino bolezni jeter (hepatitis, jetrna ciroza, zamaščenost jeter in rak jeter). Pridobljene bolezni jeter so posledica virusnih okužbe ali kemijskih (toksične, strupene) snovi, ki jih človek tekom življenja vnaša v telo. Med najpogostejše dejavnike okvare jeter pa uvrščamo poleg nekakovostne prehrane in nezmerne rabe zdravil tudi prekomerno uživanje alkohola. Posledica dolgotrajnega prekomernega uživanja alkohola se v jetrih izrazi z zamaščenostjo jeter, alkoholnim hepatitisom ali z jetrno cirozo.

Simptomi, ki nakazujejo na motnje v delovanju jeter

Večina jetrnih bolezni se prične z zelo blagimi znaki. Neredko jih bolnik spregleda ali jih pripisuje drugim boleznim. Najbolj značilni simptomi so:

  • neznačilna bolečina pod desnim rebrnim lokom,
  • slabost, bruhanje,
  • prebavne motnje,
  • izguba telesne teže, izguba teka,
  • napihnjenost, občutek »oteklega« trebuha,
  • srbenje kože celotnega telesa,
  • rumeno obarvane beločnice in koža,
  • temen urin in
  • svetlo blato.

V primeru bolezenskih težav, ki trajajo dlje časa in se ne zmanjšujejo, se posvetujete z osebnim zdravnikom. 

Jetrni encimi

Največja težava pri odkrivanju bolezni in okvar jeter je ta, da jetra ne bolijo, zato je morebitne zdravstvene težave zelo težko odkriti. Običajno se kažejo resni bolezenski znaki jeter šele takrat, ko je prizadetih 75% jetrnega tkiva. Da je nekaj narobe z našimi jetri nakazujejo povišane vrednosti jetrnih encimov v krvi.

Zato je priporočljivo občasno preveriti stanje svojih jeter s preprosto preiskavo jetrnih testov AST, ALT, GGT, alkalne fosfataze in bilirubina. 

Ker vemo, da je zdravje dragoceno!

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.