Kaj so okužbe sečil?

Okužba sečil se pojavi ko mikroorganizmi vdrejo v sečila, najpogosteje v mehur, se tam razmnožijo in povzročijo vnetje. Sodi med najpogostejše bakterijske okužbe, ki zaradi kratke in ravne sečnice najpogosteje prizadene ženske in se tudi zelo rada ponavlja. Zanjo so najpogosteje krive bakterije, ki so normalno prisotne v debelem črevesu in zaidejo v urinarni trakt oziroma sečila, kjer povzročijo okužbo.

Kdaj se okužbe sečil najpogosteje pojavljajo?

Okužbe sečil se najpogosteje pojavljajo poleti. V vročih dneh glede na zunanjo vročino običajno pijemo premalo. Mehur se tako »manj spira«, več je spolnih odnosov, negativno pa lahko na vnetje mehurja pri ženskah vpliva tudi uriniranje v morjih in jezerih, saj lahko voda vdre v sečnico in povzroči vnetje. Prav tako neugodno vplivajo mokre kopalke, ki hladijo kožo in organe, zato povečajo možnost tako za vnetje mehurja, kakor tudi vnetje nožnice, maternice in jajčnikov. Zato vedno poskrbimo, da si mokre kopalke po vsakem kopanju čim prej preoblečemo. Pogosteje se tovrstna obolenja pojavijo pri tistih ženskah, ki so že sicer nagnjene k omenjenim vnetjem in imajo oslabljeno splošno odpornost.

Kako prepoznati okužbo sečil?

Vnetje mehurja je lahko zelo nadležno in boleče. Najpogostejši znaki so: pekoč občutek in bolečine med uriniranjem, bolečina v medenici nad sramno kostjo, pogosto siljenje na vodo in izločanje po kapljicah, nujna in velika potreba po uriniranju. Pogosto se spremenijo videz, barva in vonj urina, pri hujših okužbah pa se celo pojavi kri. Vnetje ledvic pa se odraža s slabim počutjem, topo bolečino v ledvenem predelu, povišano telesno temperaturo, včasih tudi slabostjo in bruhanjem.

Na kaj moramo biti pri vnetju sečil še posebno pozorni? 

Ključno je hitro prepoznati vnetje mehurja in ukrepati čimprej, saj se nezdravljena okužba lahko razširi naprej po urinarnem traktu vse do ledvic, kjer lahko povzroči resnejše bolezensko stanje

Pri otrocih ali starostnikih se okužba sečil lahko kaže tudi samo kot slabo počutje in povišana temperatura, brez drugih znakov, ki bi kazali na sečila. Še posebno pa je potrebno čim hitreje prepoznati in zdraviti vnetje mehurja pri nosečnicah, saj nezdravljeno vnetje sečil poveča nevarnost za spontani splav ali prezgodnji porod.

Odkrivanje bolezni sečil z analizo urina

Odkrivanje bolezni sečil poleg kliničnega pregleda in pogovora z zdravnikom vsebuje tudi pregled urina, saj so preiskave urina najpomembnejše pri odkrivanju bolezni ledvic, mehurja in sečnih poti.

Urin tvorijo ledvice s filtriranjem krvi v glomerulih. Je zanesljiv pokazatelj presnovnih procesov ter vodnega, elektrolitskega in kislinsko-bazičnega ravnotežja v organizmu. Njegove spremembe kažejo na motnje pri delovanju ledvic in sečnih poti.

Analizo urina delimo na 2 dela:

=> Najprej izvedemo osnovno analizo, kjer v urinu s testnim trakom določamo naslednje analite: proteine, glukozo, ketone, bilirubin, urobilinogen, nitrite, levkocite, kri, PH urina in relativno gostoto. 

=> Mikroskopska preiskava sedimenta pa je poleg osnovne analize drugi del analize urina, ki daje vpogled na podatke, ki niso vidni pri kemični preiskavi urina. S tem določamo: levkocite, eritrocite, cilindre, kristale, bakterije, glive, parazite, epitelne celice in maščobe. 

CENA PREISKAVE: 6,00 EUR

Običajna preiskava svežega urina je najhitrejša metoda za ugotavljanje urinske infekcije in običajno zadostuje za potrditev infekcije in določitev ustrezne terapije. Za točnejše podatke o vnetju pa se lahko opravi še nadaljnje teste. 

TEST URICULT: je hitra metoda za ugotavljanje značilnosti urinske infekcije in na kvantitativen, ne pa kvalitativen način oceni, koliko bakterij je prisotnih. Izvid je na voljo v 24 urah. CENA TESTA: 5,00 EUR.

TEST SANFORD: je najbolj natančen kvalitativno kvantitativen test urinske infekcije, ki pove katere bakterije in koliko jih je prisotnih ter proti katerim antibiotikom so občutljive. Izvid je na voljo v 5 – 7 dneh. CENA TESTA: 35,00 EUR

Navodila za pravilen odvzem urinskega vzorca najdete TUKAJ.

Zdravljenje bolezni sečil

Vnetje mehurja pogosto mine samo od sebe, pri čemer si lahko pomagamo s pitjem večjih količin vode in nesladkanih zeliščnih čajev ter drugimi naravnimi metodami in izdelki za samozdravljenje. Kadar pa simptomi ne izzvenijo v dveh do treh dneh oziroma se stanje že prej poslabša, pa obiščemo zdravnika, kateri za vnetje mehurja in ledvic praviloma predpiše antibiotike

Preventiva pri vnetju sečil

Osnova preprečevanja vnetij sečil je pitje zadostne količine vode, s čimer poskrbimo za "spiranje" mehurja. Zelo pomembna je tudi ustrezna intimna higiena brez uporabe agresivnih in parfumiranih mil ter izbor bombažnega in kar se le da zračnega spodnjega perila. Eden od pogostejših vzrokov za pojav vnetij sečil so tudi spolni odnosi, s katerimi se v sečnico lahko prenesejo bakterije, kar lahko preprečimo z uriniranjem takoj po spolnem odnosu. Prav tako je pomembno, da mehur pri vsakem uriniranju popolnoma izpraznimo, saj zastajanje urina v mehurju omogoča razrast bakterij.  

Preventivno vlogo pri okužbah sečil ima tudi zdrav življenjski slog z uživanjem čim manjših količin alkohola in gaziranih sladkih pijač, uživanje probiotikov ter pripravkov z brusnicami.

Ker vemo, da je zdravje dragoceno!

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.