-->

Izpadanje las

English Slovenian

Kdaj govorimo o izpadanju las?

Na človeškem lasišču je med 100.000 in 150.000 lasnih mešičkov, iz katerih rastejo lasje. Lasje se nenehno obnavljajo v zaporednih ciklih in ves čas prehajajo skozi tri faze razvoja – faza rasti, prehodna faza in faza mirovanja, na koncu katere las izpade, v lasnem mešičku pa prične rasti nov las. O izpadanju las govorimo, ko je izguba las pospešena, to pomeni, da nam dnevno izpade več kot 100 las.

Kdaj se pojavi izpadanje las?

Izpadanje las se običajno pojavi s staranjem. Pri moških se ob tem spremeni tudi meja rasti las, pri ženskah pa se navadno lasje samo razredčijo. Pri tem gre za trajno izpadanje las, kar pomeni, da procesa žal ne moremo ustaviti.

Začasno izpadanje las pa je posledica določenih bolezenskih stanj, pomanjkanja določenih snovi v telesu, hormonskih sprememb ali pa večjih stresnih dogodkov v življenju. V teh primerih bo z odpravo vzroka prešlo tudi izpadanje las, če ni že prišlo do poškodbe lasnih mešičkov. Včasih pa vzroka izpadanju las enostavno ni mogoče odkriti.

Vzroki za izpadanje las

Kadar pri sebi opazite povečano izpadanje las, je pomembno, da dobro razmislite, kaj bi lahko bil vzrok. Ste bili podvrženi hudemu stresu, se počutite drugače kot običajno, imate težave s ščitnico ali zanositvijo, ste drastično spremenili prehranske navade ali zamenjali pripomočke za osebno higieno? Imate ob prekomernem izpadanju las tudi vidne spremembe na lasišču oziroma po koži, je izpadanje omejeno na določene predele ali bolj razpršeno? Imate v telesu prisotno kakšno vnetje kot je vnetje zoba, ste preboleli pljučnico ali angino?

V mislih morate imeti, da izpadanje las običajno postane opazno po približno treh mesecih od nastanka vzroka. Nekatere vzroke lažje ugotovimo, pri drugih, bolj skritih vzrokih, pa vam lahko pomagajo laboratorijske preiskave.

Laboratorijske preiskave pri izpadanju las

Kot osnova se preveri celotno krvno sliko, zaloge železa in ščitnični hormon. Če sumimo na vnetje v telesu, je dobro preveriti tudi vnetni protein CRP.

Pri hormonskih težavah žensk svetujemo preverjanje nivoja ženskih in moških spolnih hormonov (estradiol in testosteron), pri sumu na policistične jajčnike pa AMH, ki je ob tem povišan.

Vzrok za redčenje in slabšo kvaliteto las, ki se kaže v lomljivih in tankih laseh, je lahko tudi pomanjkanje selena in cinka, kar se prav tako lahko preveri v krvi.

Če sumite na zastrupitev s težkimi kovinami, lahko naredimo analizo las na težke kovine, ki kaže preskrbljenost z minerali in prekomerno obremenjenost težkimi kovinami za pretekle 3 mesece.

Skrb za zdrave lase

Iz navedenega je razvidno, da skrb za zdrav življenjski slog zajame tudi skrb za lepe in zdrave lase. To vključuje med drugim zdravo in raznoliko prehranjevanje, izogibanje stresnim situacijam, oziroma primerno sproščanje po večjih psihičnih obremenitvah, uporaba blagih sredstev za osebno higieno in čimprejšnje ukrepanje ob zdravstvenih težavah.

Kdaj do zdravnika zaradi izpadanja las

Kadar za izpadanje las ne najdete vzroka, ali so ob tem prisotni še drugi sistemski znaki (prizadetost kože, slabo počutje, vročina, ipd.), nikar ne odlašajte z obiskom zdravnika. Z ustrezno terapijo lahko prepreči, da bi prišlo do trajne poškodbe lasnih mešičkov in s tem do trajne izgube las.

     

Adria lab d.o.o. | Šestova ulica 2, 1000 Ljubljana  | e-mail: laboratorij@adrialab.si

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.