Odvzem krvi pri otrocih

English Slovenian

Otroci se v času odraščanja soočajo s številnimi zdravstvenimi težavami, ki so predvsem posledica razvijajočega se imunskega sistema. V prvih letih starosti najpogosteje zbolevajo za virusnimi okužbami zgornjih dihal, sledijo črevesne okužbe, prav tako pa tudi različne nalezljive otroške bolezni. Ena večjih zdravstvenih težav med otroci v razvoju je tudi anemija oziroma pomanjkanje železa. Pri odkrivanju zdravstvenih težav, še posebno če te trajajo dlje časa ali pa pride do poslabšanja zdravstvenega stanja, je pogosto potreben obisk laboratorija, kjer se opravijo različne preiskave krvi, urina in blata ter številne druge preiskave. Izvidi laboratorijskih preiskav zdravniku pomagajo pri lažji in hitrejši postavitvi diagnoze ter spremljanju poteka bolezni.

Najboljše v sodelovanju s pediatrom

V kolikor je otrok bolan oziroma pri njem opazite slabše počutje ali poslabšanje akutnega zdravstvenega stanja je prav, da se s težavo najprej obrnete na pediatra, saj ta najbolj pozna vašega otroka in njegove morebitne posebnosti. Ta bo na podlagi vašega opisa presodil ali je potreben pregled oziroma celo obisk laboratorija. Zdravnik pošlje otroka na preiskavo krvi, kadar meni, da bi lahko s pomočjo pregleda krvne slike lažje diagnosticiral otrokovo bolezen oziroma vzrok za slabo počutje.

Odvzem krvi pri otrocih je lahko neprijetna izkušnja

Odvzem vzorca krvi pri otroku je nedvomno bolj zahtevno in težje izvedljivo kakor pri odraslih. Tovrstni odvzemi krvi zahtevajo ogromno izkušenj in znanja ter nedvomno tudi nežnejši pristop. Ker otroci največkrat dojemajo odvzem krvi kot nekaj slabega, bolečega in negativnega, je potrebno pred odločitvijo za odvzem krvi pri otroku vedno premisliti o nujnosti takšnega postopka. Le ena negativna izkušnja jim namreč lahko ostane v spominu še dolgo časa in povzroči otežene nadaljnje odvzeme krvi.

Uporabe sile nad otroki pri odvzemu krvi ne zagovarjamo, zato v našem laboratoriju opravimo samo odvzem krvi s katerim se otrok strinja in je pri njegovi izvedbi tudi pripravljen sodelovati. Staršem zato priporočamo, da se z otrokom doma pogovorijo, mu razložijo celoten postopek odvzema krvi in ga nanj pripravijo.

Kapilarni ali venski odvzem krvi?

Majhnim otrokom se običajno odvzame kri iz prsta (kapilarni odvzem). Ta postopek je manj invaziven, zahteva manj krvi, izvedba pa je hitra in enostavna. Na ta način se lahko učinkovito izvede nekatere osnovne preiskave, ne pa vseh, ker je tudi odvzete krvi za izvedbo večjega števila preiskav premalo. Zato se nekje od starosti 5 let dalje običajno raje poslužujemo klasičnega odvzema krvi iz pregiba roke (venski odvzem).

Poleg tega obstajajo določene razlike v rezultatih preiskav kapilarnega in venskega odvzema krvi, kar je potrebno vzeti v obzir, ko se odločamo za kapilarni odvzem. Kapilarna kri je mešanica venske in arterijske krvi s primesmi medcelične tekočine, zato naj bi bila približek arterijski krvi. V primerjavi z vensko krvjo so v kapilarni krvi določena odstopanja v nižji koncentraciji kalija, kalcija, proteinov, hemoglobina, hematokrita in v številu trombocitov. Koncentracija glukoze, število levkocitov, delež nevtrofilcev in monocitov pa so nekoliko višji.

Orientacijske referenčne vrednosti pri otrocih

Normalne vrednosti večine analitov, ki jih določamo v laboratoriju, se pri otrocih bistveno razlikujejo od normalnih vrednosti pri odraslih. Koncentracije določenih snovi se namreč spreminjajo z rastjo in razvojem otrok, zato so njihove orientacijske referenčne vrednosti posebej prilagojene različnim starostnim obdobjem.

Ker je naš laboratorij namenjen odrasli populaciji, imamo tudi orientacijske referenčne vrednosti na izvidih prilagojene odrasli populaciji. Za otroško populacijo imamo prilagojene zgolj vrednosti splošne krvne slike ali hemograma in vnetnega faktorja CRP. Za vse ostale analite pa staršem priporočamo, da se glede razlage izvida obrnejo na otrokovega zdravnika, ki jim je izvedbo laboratorijskih preiskav priporočil in ki pozna vse normalne vrednosti krvnih preiskav pri otrocih.

V izogib neprijetnostim ob prejemu izvida starše naših mladoletnih pacientov prosimo za podpis izjave, da so s tem seznanjeni.

Adria lab d.o.o. | Šestova ulica 2, 1000 Ljubljana  | e-mail: laboratorij@adrialab.si

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.