Magnezij

English Slovenian

Minerali so pomembne hranilne snovi, ki so nujno potrebne za normalno delovanje človeškega telesa. Čeprav jih potrebujemo v zelo majhnih količinah so ključni za skoraj vse presnovne in razvojne procese v telesu. Nekateri med njimi so še posebej pomembni za športnike, saj igrajo ključno vlogo pri procesih, povezanih s proizvodnjo energije in mišičnimi funkcijami. Med njimi je tudi magnezij. 

Vloga magnezija v našem telesu

Magnezij je mineral, ki je nujno potreben za življenje. V našem telesu ima zelo pomembno vlogo, saj sodeluje v več kot 300 kemijskih procesih. Pomembno prispeva k tvorbi in ohranjanju zdravih kosti in zob, delovanju mišic, živčnega in srčno-žilnega sistema, k elektrolitskem ravnovesju, sproščanju energije pri presnovi, zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti ter normalnem psihološkem delovanju. Magnezij lahko pripomore k lajšanju težav z nespečnostjo, bolečinami v mišicah, utrujenostjo, nenadnimi spremembami razpoloženja in glavoboli.

Več kot polovica magnezija v telesu se nahaja v kosteh. V primeru pomanjkanja, ga telo začne najprej črpati iz lastnih zalog v kosteh, kar lahko privede do močnega izčrpanja na dolgi rok. Poleg svoje vloge pri proizvajanju vitamina D magnezij spodbuja tudi nastajanje hormona kalcitonina, ki je odgovoren za prenašanje kalcija iz mehkih tkiv v kosti. Dolgotrajno pomanjkanje magnezija prispeva k nastanku osteoporoze.

Pomembno vlogo igra magnezij tudi pri uravnavanju krvnega sladkorja in preprečevanju diabetesa tipa 2.

Pomanjkanje magnezija 

Magnezij spada med esencialne minerale, ki ga telo ne more samo izdelati, zato moramo zagotoviti zadosten vnos preko pravilne prehrane. V idealnih razmerah bi vse potrebne minerale dobili iz hrane, ki jo dnevno zaužijemo, a temu žal ni tako. Raziskave so pokazale, da vsak drugi človek v razvitem svetu zaužije premalo magnezija

Po priporočilih strokovnjakov je dnevni vnos magnezija za odrasle osebe 350–400 mg. Potrebe po njem se sicer razlikujejo glede na spol, starost, fizično aktivnost in zdravstveno stanje posameznika.

Do pomanjkanja magnezija lahko pride zaradi:

 • enolične in neuravnotežene prehrane (diete),
 • uživanja alkohola,
 • povečane potrebe po magneziju (nosečnice, starostniki, športniki), 
 • bolezni (diabetes, dolgotrajnejše prebavne težave),
 • dolgotrajnega stresa,
 • jemanja določenih zdravil (kontracepcijske tablete, kortikosteroidi, diuretiki).

Simptomi pomanjkanja magnezija

Pomanjkanje magnezija se kaže tako s fizičnimi, kot tudi psihičnimi znaki. Najpogostejši simptomi pomanjkanja so:

 • mišični krči v nogah, menstrualni krči, trzanje mišic,
 • nereden srčni utrip,
 • glavoboli, migrene, vrtoglavica,
 • nespečnost,
 • depresija, tesnoba, apatičnost,
 • utrujenost, padec koncentracije,
 • prebavne težave (zaprtje, napihnjenost). 

Magnezij v hrani

Magnezij lahko pridobimo z uživanjem hrane, ki vsebuje magnezij. Z njim so bogata semena (bučna, sončnična, sezamova), stročnice, polnozrnata žita, rjavi riž, zelenolistna zelenjava (ohrovt, špinača, blitva), oreščki (mandlji, arašidi), banane, mleko in mlečni izdelki, ribe in morski sadeži, avokado, temna čokolada.

Kljub uživanju navedenih živil pa se vseeno lahko zgodi, da pride do pomanjkanja magnezija. Dandanes je zemlja na kateri pridelujejo živila že zelo izčrpana oziroma osiromašena mineralov, poleg tega pa uživamo vedno več predelane hrane in manj lokalnih živil, zato vedno manj magnezija dobimo po tej poti. 

Laboratorijska preiskava magnezij v krvi

V krvi se nahaja le okoli odstotek vseh telesnih zalog magnezija. Pri padcu vrednosti magnezija v telesu se ta najprej začenja sproščati iz kostnih rezerv, kjer se nahaja največ magnezija. Zmanjšanje vrednosti magnezija v krvnem serumu se tako pojavi šele kasneje, ko se izčrpajo magnezijeve rezerve v tkivih, kar pa pomeni, da je primanjkljaj takrat že zelo velik. Preiskava magnezij v serumu tako ne pokaže vedno realnega stanja magnezija v telesu.

V primerjavi z magnezijem v serumu se magnezij v eritrocitih šteje za bolj občutljivo merilo magnezija v telesu, saj meri vrednost magnezija v rdečih krvničkah, kjer so krvne zaloge tega minerala. Ko telesu primanjkuje magnezija, potegne magnezij iz rdečih krvnih celic v krvni serum. Standardni krvni test lahko torej pokaže, da so ravni magnezija normalne, čeprav so zaloge magnezija v rdečih krvničkah že izčrpane.

CENA PREISKAVE:

 • MAGNEZIJ V SERUMU: 1,30 EUR
 • MAGNEZIJ V ERITROCITIH: 32,00 EUR

V primeru, da se tudi vi soočate z znaki, ki nakazujejo na pomanjkanje magnezija poskrbite za svoje zdravje in pravočasno ukrepajte.

Ker vemo, da je zdravje dragoceno!

      

 

Adria lab d.o.o. | Šestova ulica 2, 1000 Ljubljana  | e-mail: laboratorij@adrialab.si

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.