Rdeča obarvanost urina

English Slovenian

Urin razkriva veliko informacij o našem zdravju

Ena najpogostejših preiskav v laboratoriju je analiza urina. Urin lahko namreč, poleg krvi, razkrije ogromno pomembnih informacij o našem zdravju, saj vsako neravnovesje v telesu lahko povzroči spremembe v barvi, vonju in gostoti urina.

Načeloma velja, da je svetlo rumen urin znak dobrega zdravja in zadostne oskrbe telesa s tekočino. Po drugi strani pa temno rumena barva urina nakazuje na premalo zaužite tekočine oz. dehidracijo.

Nemalokrat lahko zasledimo tudi bolj izrazito obarvanost urina, kar po eni strani lahko opozarja na resne zdravstvene težave, po drugi strani pa je stanje lahko povsem neškodljivo.

Rdeča obarvanost urina

Rdečo obarvanost urina običajno povezujemo s prisotnostjo krvi ali eritrocitov v urinu, kar je možen simptom številnih bolezni sečil. Med najpogostejšimi vzroki za to stanje so okužbe urinalnega trakta, prisotnost ledvičnih kamnov in druge bolezni ledvic. Lahko pa pride do prisotnosti krvi v urinu tudi zaradi neustrezno pridobljenega vzorca v času menstruacije. V redkejših primerih je kri v urinu lahko tudi eden od znakov hujših bolezni, kot so nefroskleroza, rak sečevoda, mehurja ali ledvic ter ledvična odpoved.

Obarvanje urina povzroči tudi hemoglobinurija, ki je prisotna pri hemolitičnih boleznih in pri tekačih po daljših tekih ter mioglobinurija, ki jo zaznamo pri poškodbah mišičnih celic. Rdeče obarvanje urina pa lahko opazimo tudi pri zastrupitvi s svincem ali živim srebrom.

Vpliv hrane na obarvanost urina

Rdečkasta barva urina lahko marsikoga precej prestraši, vendar pa v mnogih primerih ni pravega za razloga za preplah. Pogosto se barva urina spremeni tudi zaradi živil, ki smo jih pred tem zaužili, ta pa vsebujejo barvila, ki obarvajo urin. Uživanje večjih količin rdeče pese, robid, korenja ali rabarbare lahko privede do rdečega obarvanja urina.

Vpliv zdravil na obarvanost urina

Rdeče obarvanje urina lahko povzročijo tudi številna zdravila, kot na primer nekateri antibiotiki (rifampin), analgetiki (fenazopiridin), antipsihotiki (klorpromazin, tioridazin) ter odvajala (rastlinski pripravki sene in laksativi). 

Kako ravnati ob spremenjeni barvi urina?

V primeru da je razlog za nenavadno barvo vašega urina zares hrana, ki ste jo zaužili, bo vaš urin že zelo kmalu zopet običajne barve. Kadar pa težave ne izginejo in obarvanost urina ostaja, je to lahko znak resnejših težav, ki zahteva nadaljnje preiskave.

Prisotnost krvi v urinu lahko potrdimo ali ovržemo z analizo urina v laboratoriju => CENA PREISKAVE: 6,00 EUR

Ker vemo, da je zdravje dragoceno!

 

Adria lab d.o.o. | Šestova ulica 2, 1000 Ljubljana  | e-mail: laboratorij@adrialab.si

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.