Tek izboljšuje zdravje

Tek je priložnost za druženje in sprostitev ter hkrati tudi čas za razmišljanje in ureditev svojih misli. Poleg tega je tek lahko odlično sredstvo za izboljšanje telesne vzdržljivosti in ohranjanje primerne telesne teže, pripomore pa tudi k zmanjšanju tveganja za bolezni srca in ožilja ter krepitvi imunskega sistema. Rečemo lahko, da je tek odličen način za izboljšanje telesnega in duševnega zdravja.
 
Vse bolj priljubljen pa postaja tudi maratonski tek, zato organizatorji maratonov iz leta v leto beležijo večjo udeležbo na tovrstnih dogodkih.  

Dolgotrajni tek je napor za telo

Medtem, ko lahko tek nudi številne koristi za zdravje, pa se moramo zavedati, da dolgotrajni tek predstavlja velik fizični napor, ki lahko posameznikom s povečanim zdravstvenim tveganjem povzroči tudi veliko škode.
 
Tako za začetnike v tem športu, kakor tudi za redne tekače, je izredno pomembno, da se na tovrstni dogodek primerno pripravijo. Poleg kondicijske priprave igrata ključno vlogo tudi mentalna trdnost in psihična priprava, ki pomagata tekaču do cilja. Velik pomen ima tudi kakovostna in uravnotežena prehrana, ki omogoča dovolj energije in ustrezno regeneracijo telesa po naporu ter zmanjša tveganje za poškodbe. Zadnja, a kljub temu najbolj pomembna stvar, pa je ocena zdravstvenega stanja.

Le zdravi na maraton

Vedno večje ambicije in želja po rezultatih lahko tako rekreativne kakor tudi izkušene tekače ženejo čez mejo zdravega treniranja. Napredek lahko namreč tekača hitro zasvoji, da si želi vedno več. Pomembno je, da se vsak zaveda potenciala svojega telesa, prav tako pa tudi vseh znanih in morebitnih prikritih pomanjkljivosti. Intenzivni napori lahko pomenijo obremenitev za srce in druge organske sisteme, zato je izrednega pomena, da se tovrstnih prireditev udeležimo izključno zdravi.
 
Demografija udeležencev maratona se je v zadnjih letih zelo spremenila in trenutno znaša povprečna starost tekačev na velikem maratonu kar 42 let. S starostjo pa narašča tudi možnost za pojav različnih kroničnih težav.

Pomen preventivnega pregleda za udeležence maratona

Tekači načeloma veljajo za zdravo populacijo, a ni nujno vedno tako. Pogosti in intenzivni treningi nemalokrat privedejo do različnih zdravstvenih težav. Mnogi od njih pa se teh sploh ne zavedajo.
 
Pri vpogledu v zdravstveno stanje posameznika so nam v pomoč laboratorijske preiskave. Z njimi lahko odkrijemo dejavnike tveganja in morebitne skrite težave. Te v vsakdanjem življenju morda ne povzročajo nobenih težav, vendar se lahko zaradi obremenitev pri športu poslabšajo in vodijo v resne zdravstvene težave.
 
O pomenu preventivnih zdravstvenih pregledov športnikov govori tudi stroka. Na nekaterih maratonih v tujini morajo udeleženci ob prijavi celo predložiti zdravniško spričevalo, ki dokazuje, da so sposobni naporov, ki jih prinaša tek. Priporoča se, da športniki, ki redno vadijo, še posebej če gre za srednjo ali visoko intenzivno vadbo, enkrat letno opravijo preventivni pregled krvi, dobro pa je preveriti tudi krvni tlak, EKG in izvesti obremenitveni test srca. Najbolj pomembno pa je prisluhniti svojemu telesu in opozorilnim znakom ter ob morebitnih nepredvidenih občutjih tudi primerno ukrepati. V kolikor med naporom čutite nelagodje ali bolečine v prsih, hitro bitje srca ali se vam pojavi nenadno težko dihanje, se vsekakor posvetujte s svojim zdravnikom. 

Paket laboratorijskih preiskav MARATON

V želji po zmanjšanju tveganja za morebitne bolezni ali okvare organskih sistemov smo v laboratoriju Adria lab/SYNLAB pripravili preventivni pregled krvi, s katerim lahko udeleženci maratona in vsi ostali ljubitelji teka preverite svoje zdravstveno stanje.

V paket MARATON so vključene skrbno izbrane preiskave, s katerimi lahko preverite  splošno zdravstveno stanje, ledvično in jetrno funkcijo, delovanje ščitnice, vrednost lipidov v krvi, zaloge železa, srčni označevalec ter vsebnost pomembnih vitaminov in mineralov v telesu.

SEZNAM PREISKAV:

  • Hemogram nam daje vpogled v splošno zdravstveno stanje posameznika.
  • Lipidni status (holesterol, trigliceridi, HDL holesterol, LDL holesterol) prikazuje ravni lipidov v krvi. Na osnovi tega lahko ocenimo tveganje za razvoj kardiovaskularnih bolezni. LDL-holesterol ima pomembno vlogo pri nastanku srčno žilnih bolezni, saj je povezan z nalaganjem lipidov v žilah. HDL je prenašalec odvečnega holesterola iz tkiv v jetra, zato znižuje tveganje za srčno-žilne zaplete.
  • Feritin je najboljši pokazatelj morebitnega pomanjkanja železa v telesu. Optimalna količina železa v telesu ima pomembno funkcijo pri transportu in izkoriščanju kisika. Intenzivna športna aktivnost lahko preseže povprečne potrebe po železu, pomanjkanje pa se pri športniku kaže kot zmanjšanje telesne zmogljivosti.
  • AST, ALT sta jetrna encima, ki nam dajeta vpogled v delovanje jeter. V manjših količinah ju najdemo tudi v celicah srca in mišic. Ob poškodbah teh tkiv oziroma celic se encima sproščata v kri. Pri izločanju toksinov in mlečne kisline, ki nastanejo pri intenzivni športni aktivnosti so dobro delujoča jetra ključnega pomena.
  • Sečnina in kreatinin nam dajeta vpogled v delovanje ledvic. Ledvice igrajo pomembno vlogo pri vzdrževanju ravnovesja vode in soli v telesu, s čimer vzdržujejo krvni tlak v telesu. Prav tako imajo pomembno vlogo pri nastajanju eritrocitov, ki oskrbujejo telo s kisikom. Za intenziven maratonski trening so dobro delujoče ledvice ključnega pomena.
  • Kreatin kinaza (CK) je encim, ki se nahaja predvsem v srcu, skeletnih mišicah in možganskem tkivu. Visoke vrednosti encima v krvi nakazujejo na poškodbo mišic ali srca, ki se lahko z intenzivnim treningom še poslabša.
  • TSH predstavlja začetni test v diagnostiki ščitničnih obolenj. Ščitnica, ki je premalo ali preveč aktivna, lahko povzroči številne simptome in negativno vpliva na učinkovitost.
  • Kalcij in magnezij sta pomembna minerala, ki prispevata k delovanju mišic. Kalcij ima ključno vlogo pri normalnem delovanju mišic, živčevja in srca, normalnem procesu strjevanja krvi ter je pomemben gradnik kosti. Magnezij pa sodeluje pri aktivnosti številnih encimov in procesov, povezanih z nastankom energije v celici, pomembno vlogo pa ima tudi pri delovanju mišic in živčevja.
  • Vitamin D in vitamin B12 sta pomembna vitamina, ki prispevata k boljši kostni masi in zmanjševanju utrujenosti. Vitamin D pomaga telesu absorbirati kalcij, da z njim ohranja zdravje kosti in mišic. Optimalna količina vitamina D v telesu zmanjša tveganje za poškodbe in skrajša proces celjenja. Zadostna količina vitamina B12 pa prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti zaradi slabokrvnosti, uporabljamo pa ga tudi za oceno prehranskega statusa posameznika.

 

Redna cena preiskav: 70,10 EUR

POPUST: 14%

CENA PAKETA MARATON: 60,00 EUR

V primeru večjih odstopanj vaših rezultatov od orientacijskih referenčnih vrednosti vam priporočamo, da se posvetujete s svojim zdravnikom.

Za odvzem krvi se lahko oglasite kadarkoli v dopoldanskem času in na tešče na enem izmed naših odvzemnih mest. Naročanje ni potrebno. Izvid boste prejeli še isti dan na mail.

ON-LINE NAROČILO 

Bon za PAKET MARATON lahko naročite tudi on-line, pri čemer je potrebno vnesti svoje podatke v spodnji obrazec. Podatke za plačilo vam pošljemo na mail, po prejemu nakazila na TRR pa še bon v elektronski obliki. Bon lahko unovčite na enem izmed naših odvzemnih mest. Oglasite se lahko vsak delavnik v dopoldanskem času in na tešče, naročanje ni potrebno. Veljavnost bona je 1 leto od datuma nakupa. Bona ni možno zamenjati za gotovino.

Izjava o varovanju in uporabi osebnih podatkov

Vse osebne in druge podatke, ki ste nam jih zaupali preko te spletne strani, bomo varovali v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov in uporabili le za lastne poslovne potrebe (za vzpostavitev našega medsebojnega poslovnega odnosa). Brez vaše predhodne odobritve jih ne bomo posredovali tretjim osebam.

Želimo vam čim več tekaških užitkov!

Ker vemo, da je zdravje dragoceno!

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.