Diferencirana krvna slika (DKS)

English Slovenian

Diferencialna krvna slika (DKS) ovrednoti prisotnost posameznih vrst levkocitov in njihove morebitne spremembe. Levkocite delimo na limfocite, monocite in segmentirane granulocite. Končne razvojne stopnje granulocitov so nevtrofilci, eozinofilci in bazofilci.

Limfociti nastajajo v limfoidnih organih, kostnem mozgu in timusu. Limfociti s kratko življenjsko dobo (30 dni) nastajajo v primarnih in dozorevajo v perifernih limfoidnih organih. Limfociti z dolgo življenjsko dobo izhajajo iz kostnega mozga in timusa in živijo celo več let. Ne opravljajo fagocitoze, pač pa se pod vplivom antigenov spremenijo v celice, iz katere se razvijejo novi limfociti s specifičnimi lastnostmi.

Monociti so nezrele celice, ki po prehodu v tkiva dozorijo v makrofage. V kostnem mozgu se tvorijo dva do tri dni, v krvi pa ostanejo le en do dva dni. Kot makrofagi živijo v tkivih več mesecev ali celo let. Njihova glavna vloga je fagocitoza (absorpcija in uničenje patogenih mikroorganizmov).

Segmentirani granulociti imajo segmentirano jedro in so zadnje razvojne stopnje posameznih celičnih vrst granulocitov. Nastajajo v kostnem mozgu, od koder prehajajo v kri, od tam pa v tkiva, kjer opravljajo vlogo fagocitov (uničevalcev patogenih mikroorganizmov).

- Nevtrofilci: teh je v našem telesu največ in predstavljajo bistven del prirojene imunosti. Po nekaj urah kroženja po krvi se premaknejo v tkiva, kjer uničujejo in onemogočajo mikrobe (bakterije, glive in viruse), nekatere celice in odpadne snovi.

- Eozinofilci: največ se jih nahaja v koži ter sluznici respiratornega in prebavnega trakta. Tudi eozinofilci prehajajo iz krvi v tkiva, kjer uničujejo mikrobe. Njihova glavna vloga je obramba pred paraziti, ki vdrejo v tkiva, vključeni pa so tudi v alergijske reakcije. 

- Bazofilci: so najmanj številni in jih je v krvi manj kot 1% vseh levkocitov. Po velikosti so manjši od eozinofilcev in nevtrofilcev. Imajo manjšo sposobnost uničevanja.

Zvišane vrednosti nekaterih ali vseh levkocitov so lahko posledica: splošnih bakterijskih okužb, malignih zasevkov v kosteh in bezgavkah, alergijske bolezni (zvišano število eozinofilcov), nosečnosti in poroda, hujših naporov ali kajenja.

Znižane vrednosti nekaterih ali vseh levkocitov so lahko posledica: poškodbe kostnega mozga zaradi hujše okužbe ali virusnih bolezni.

Orientacijske referenčne vrednosti za odrasle osebe:

Relativne vrednosti:

Nevtrofilci: 40 - 80 % ; 1.50 - 7.40 109/L

Limfociti: 20 - 40 % ; 1.10 - 3.50 109/L

Monociti: 2 -10 % ; 0.21 - 0.92 109/L

Eozinofilci: 1 - 6 % ; 0.02 - 0.67 109/L

Bazofilci: 0 - 2 % ; 0.00 - 0.13 109/L

 

CENA PREISKAVE: 4,50 EUR

Adria lab d.o.o. | Šestova ulica 2, 1000 Ljubljana  | e-mail: laboratorij@adrialab.si

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.