Paket ŠČITNICA

Kaj je ščitnica?

Ščitnica je ena najpomembnejših žlez z notranjim izločanjem. Je metuljaste oblike in leži v sprednjem delu vratu, pod adamovim jabolkom. Zdrava žleza je zelo majhna in tehta le okoli 20 gramov, v premeru pa meri približno pet centimetrov. Čeprav se je mnogi sploh ne zavedamo, je njena vloga izjemno pomembna, saj vpliva na skoraj vse procese v telesu.

Zakaj je pomembna?

Ščitnični hormoni so nujno potrebni za normalno delovanje celega organizma, saj vplivajo na vse ključne življenjske procese, ki se v njem odvijajo.

Ščitnični hormoni:

  • učinkujejo na skoraj vsa pomembna tkiva in organe (mišice, kožo, kosti, možgane, srce, prebavila),
  • skrbijo za uravnavanje telesne temperature ter
  • pospešujejo presnovo maščob, ogljikovih hidratov, beljakovin in vitaminov.

Motnje delovanja ščitnice

Z motnjami delovanja ščitnice in težavami, povezanimi z njimi, se spopada vedno več ljudi. Večina bolezni ščitnice ne povzroča fizične bolečine in se tako v mnogih primerih izraža le kot splošno slabše počutje. Mnogo bolnikov zato ne pozna vzrokov za svoje težave oziroma jih ne pripisuje motnjam v delovanju ščitnice.

Težave s ščitnico so lahko posledica dveh povsem obratnih razlogov, in sicer bodisi zmanjšanega (hipotiroidizem) bodisi povečanega (hipertiroidizem) delovanja žleze. Glede na to se lahko tudi bolezen izraža s popolnoma različnimi kliničnimi znaki, ki so povezani tako s fizičnim kot z duševnim zdravjem:

  • pri povečanem delovanju ščitnice opazimo napetost, nemir, znojenje, slab spanec, tremor, pospešen srčni utrip, psihično labilnost, hujšanje in drisko,
  • pri zmanjšanem delovanju ščitnice pa opazimo utrujenost, brezvoljnost, depresijo, porast telesne teže, bolečine v sklepih in mišicah, suho in hladno kožo, kožne edeme, motnje koncentracije, motnje spominske funkcije ter zaprtost.

Testiranje

Če so vaši simptomi že dlje časa trajajoči, vzroki zanje pa nepojasnjeni, je priporočljiv pregled ščitničnih hormonov, saj neodkrit hipotiroidizem ali hipertiroidizem lahko povzroči hujše težave.

S paketom ščitnica lahko preverite raven vseh treh ščitničnih hormonov in tudi nivo obeh označevalcev avtoimunskega vnetja ščitnice.

Paket vključuje naslednje preiskave: TSH, prosti T3, prosti T4, anti TPO, anti TG

Cena paketa: 40 EUR

Pridete lahko brez naročanja in na tešče. Strokovne smernice priporočajo odvzem vzorca za preiskave ščitnice med 10. in 16. uro, saj je takrat koncentracija TSH najnižja in najbolj stabilna.

Ker vemo, da je zdravje dragoceno!

 

Paket preiskav lahko tudi podarite v obliki DARILNEGA BONA. Bon lahko kupite v katerikoli enoti našega laboratorija, nudimo pa vam tudi možnost brezkontaktnega naročila iz udobja doma. Preverite več.