Pri intoleranci na hrano gre za živila, ki jih vaše telo ne more dobro prebaviti in organizmu povzročajo nevšečnosti. V okviru preiskave v krvi izmerimo nivo IgG protiteles na različna živila in s tem ocenimo ali določeno živilo pri vas povzroča simptome intolerance na hrano.

Pri intoleranci na hrano gre za živila, ki jih vaše telo ne more dobro prebaviti in organizmu povzročajo nevšečnosti. Intolerance na hrano ne smemo enačiti z alergijo na hrano. Reakcija organizma pri intoleranci je običajno zakasnela. To pomeni, da simptomi nastopijo šele po nekaj dnevih in so običajno manj nevarni kot pri alergijski reakciji.

Kakšni so simptomi intolerance na hrano?

Med najpogostejše simptome spadajo glavobol, nespečnost, povečana telesna teža, pogosta utrujenost, napihnjenost, driska, kožne spremembe, bolečine v mišicah in sklepih, motnje koncentracije in spomina, dovzetnost za okužbe in še bi lahko naštevali.

Zakaj se intoleranca na hrano razvije?

Obstaja več razlogov za razvoj intolerance na hrano, med katerimi jih nekaj še ni popolnoma raziskanih ali pa se o njih še razpravlja. Nekatera dejstva so kljub temu znana:

 • Za intoleranco na hrano obstaja genetska predispozicija (nagnjenje).
 • Dovzetnost za intoleranco na hrano se lahko poveča pri otrocih, ki niso bili dojeni ali so bili prehitro odstavljeni.
 • Intoleranco na hrano lahko povzročijo slabe prehranjevalne navade in posledično motnje v delovanju črevesja.
 • Možnost za razvoj intolerance na hrano še povečajo industrijsko predelana hrana, številni aditivi (barvila, konzervansi, arome) in škodljive snovi v naši hrani. Le-ti lahko povzročijo tudi nekatere druge reakcije.

Kako ugotoviti na katera živila smo intolerantni?

Na živila, ki jih vaše telo ne more dobro prebaviti, imunski sistem reagira s tvorbo protiteles IgG. Nivo teh protiteles lahko merimo v krvi in tako ugotovimo, katerih živil ne prenašate dobro. Preobremenitev imunskega sistema vodi v pojav nespecifičnih bolezenskih simptomov, ki jih poimenujemo 'intoleranca na hrano'.

Test intolerance na hrano v našem laboratoriju

V našem laboratoriju lahko v krvi izmerimo nivo IgG protiteles na 176 različnih živil in s tem ocenimo ali določeno živilo pri vas povzroča simptome intolerance na hrano. Izvid je na voljo v roku 1 tedna. Otrok do 15. leta ne testiramo. Na testiranje lahko pridete brez naročanja in na tešče.

CENA PREISKAVE: 165,00 EUR

'Odločite se, da boste delovali v skladu s potrebami vašega telesa in tako dosegli stanje zdravja in dobrega počutja.'

Katera živila se testira?

S testom intolerance preverimo intoleranco na 176 različnih živil. Seznam testiranih živil najdete TUKAJ.

Izvid testa intolerance na hrano

Izvid je sestavljen iz dveh delov.

Prvi del izvida vsebuje informacijo o živilih, ki pri vas povzročajo tvorbo protiteles IgG. Za lažjo interpretacijo je informacija prikazana na različne načine:

 • Tabela vseh testiranih živil po skupinah: glede na stopnjo reakcije so živila različno obarvana in označena z »Zelo visoka«, »Visoka«, »Srednja« ali »Nizka« stopnja intolerance.
 • Seznam 'Priporočena živila': navedena so samo živila, ki pri vas ne povzročajo intolerance na hrano.
 • Seznam vseh testiranih živil po abecednem vrstnem redu in po skupinah živil: navedena so vsa živila, odsvetovana živila pa so obarvana glede na stopnjo reakcije.

Drugi del izvida ali 'Rotacijska dieta' vsebuje predlog za dieto nadaljnjih 8 dni in je popolnoma prilagojena vam, oziroma vašemu rezultatu testa.

Primer izvida najdete TUKAJ.

Imam izvid, kako naprej?

Ob prejetju izvida se vam bo verjetno pojavila vrsta vprašanj, kot so:

 • Kaj naj torej jem, saj ničesar ne smem?
 • Koliko časa se moram držati diete?
 • Kako si lahko ob dieti zagotovim vnos zadostne količine vseh življenjsko potrebnih snovi?
 • Kako lahko dolgoročno izboljšam svoje prehranjevalne navade?
 • Ali se z dieto rezultati testa lahko spremenijo?

 

Osnovno vodilo po prejetju izvida naj bo izogibanje živilom, ki so pri vas sprožila prekomeren imunski odziv. To pa ne pomeni, da jih nikoli več ne boste smeli jesti. Po doslednem izogibanju tem živilom 8 – 12 tednov boste lahko ponovno vključili nekatera živila na jedilnik brez ponovitve predhodnih simptomov. Žal pa sta povečan imunski odziv in s tem intoleranca na nekatera živila lahko prisotna do konca življenja, tudi po 8 – 12 tedenski izključitveni dieti. Zato je dobro, da ste ob ponovnem uvajanju odsvetovanih živil na vaš jedilnik pozorni na morebitni vnovični pojav simptomov intolerance. Tistim živilom, ki ponovno sprožijo simptome, se velja izogibati dalj časa.

Dodatno svetovanje  

Ob prejetju izvida se nekaterim ljudem pojavi vrsta dodatnih vprašanj. Zato smo se za boljše razumevanje rezultatov testa in razrešitev vseh takšnih in drugačnih vprašanj povezali s strokovnjaki na področju zdrave in dietne prehrane, ki nudijo razlago rezultatov testa in tudi pomoč pri izdelavi prilagojenih jedilnikov proti doplačilu 50,00 EUR. Za več informacij glede tega nas kontaktirajte na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

'Na spremembo prehranjevalnih navad bi morali gledati kot na priložnost in ne kot na omejitev.'

Priporočamo v branje

Za vas smo pripravili dodatno brošuro o omenjeni preiskavi, ki vsebuje informacije o testu intolerance na hrano ter priporočila in praktične nasvete za spremembo vaših prehranjevalnih navad. Svetujemo vam, da si jo pozorno preberete, saj boste lahko z njeno pomočjo dosegli rezultate, ki vam jih test intolerance na hrano ponuja.

PRENESI knjižico INTOLERANCA NA HRANO

Ker vemo, da je zdravje dragoceno!

 

Zloženka INTOLERANCA NA HRANO

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.