Pred odvzemom vzorcev krvi je potrebno paziti na nekaj majhnih, a pomembnih pravil, da bodo rezultati preiskav čim bolj pravilni. Dejavniki, kot so čas odvzema krvi, post, prehrana, gibanje, drža telesa, lahko različno vplivajo na rezultate analize. Zato je priporočljivo upoštevati nekaj preprostih nasvetov, ki bodo v pomoč tako vam pri pripravi na odvzem krvi, kakor tudi nam pri analizi vašega vzorca.

Čas odvzema krvi

+

Najprimernejši čas za odvzem krvi je zjutraj, saj so referenčne vrednosti preiskav določene v bioloških vzorcih, ki so bili odvzeti med 7. in 9. uro zjutraj. Vsebnosti nekaterih snovi se čez dan spreminjajo, zato bi lahko odvzem ob neprimernem času dal lažno previsoke ali prenizke vrednosti. Izjema so nujni odvzemi in odvzemi krvi za določene preiskave, za katere je predvidena posebna ura odvzema.

Dieta

+

Priporočljivo je, da pridete na odvzem tešči. To pomeni, da 8 do 12 ur pred odvzemom ne jeste. Prav toliko časa naj ne bi kadili ter uživali alkohola in kofeina, lahko pa pijete navadno vodo. Če pred odvzemom niste tešči, to lahko zelo vpliva na rezultate ali moti izvedbo same preiskave. V dneh pred odvzemom naj bi bila prehrana čim bolj običajna (z zadostnim vnosom ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob), pri čemer se velja izogibati nenadnim spremembam vnosa kalorij tako v presežku kot v pomanjkanju.

Zdravila

+

Obstajajo številne študije o vplivu zdravil na rezultate laboratorijskih preiskav. Najbolj pravilna priprava pacienta na preiskave krvi je absolutna in čim daljša odsotnost kakršnega koli farmakološkega zdravljenja. Seveda pa to včasih ne gre, še posebno ob jemanju nujnih zdravil. Če ni drugače dogovorjeno z zdravnikom se v takšnem primeru svetuje, da preiskovanec vzame samo tista zdravila, ki so nujna, ostala pa šele po odvzemu krvi.

Fizična aktivnost

+

Na rezultate preiskav lahko poleg hrane vpliva tudi fizični napor, zato se vsaj 1 dan pred odvzemom izogibajte pretirani fizični aktivnosti, saj le-ta lahko prehodno spremeni koncentracijo nekaterih analitov v krvi.

Drža telesa

+

Pri prehodu med različnimi položaji telesa: stoječi, sedeči, ležeči se spremeni volumen plazme in s tem koncentracija nekaterih snovi v telesu, pri čemer lahko pride do nekoliko različnih rezultatov analize krvi. Posamezni odziv na različne položaje telesa je zelo spremenljiv, verjetno glede na prostornino plazemske mase, skupno stopnjo beljakovin, trenutno stanje žilnega tonusa in odziva endokrinega sistema. Zato je priporočljivo, da se položaj preiskovanca pred odvzemom krvi čim bolj standardizira, da se omogoči pravilna primerjava med podatki. Pred odvzemom krvi se zato priporoča, da preiskovanec miruje v sedečem položaju vsaj 15 minut ter se psihično in fizično umiri, kadar je to le mogoče.  

VIDEO: Priprava na odvzem

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.