VITAMINI

English Slovenian

Kaj so vitamini?

Vitamini so organske spojine, potrebne za življenje. Njihova prisotnost v krvi je pomembna pri vzpostavljanju ravnotežja v telesu. Bistveni so za normalno delovanje telesa, za uravnavanje presnove, za rast in razmnoževanje ter za delovanje tkiv in organov. Teh spojin organizem ne more sintetizirati sam iz osnovnih hranil (beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob) ali pa jih tvori v nezadostnih količinah, zato jih mora prejeti od zunaj – bodisi s hrano ali prehranskimi dodatki.

Vitamine delimo v dve skupini:

 • vitamini, topni v maščobah (A, D, E in K),
 • vitamini, topni v vodi (C vitamin in vitamini B-kompleksa).

Sodobni način življenja in pomanjkanje vitaminov

Idealno bi bilo, da bi lahko vse hranilne snovi, ki jih naše telo potrebuje, pridobili z zdravo in uravnoteženo prehrano. Žal pa sodoben način življenja vsakomur ne dopušča možnosti, da bi se prehranjeval redno in uravnoteženo ter tako dobil ustrezno količino mikrohranil iz prehranskih virov. Poleg tega se potrebe po vitaminih včasih še dodatno povečajo ob stanjih, kot so stres, kajenje, onesnaženo okolje, prekomerno uživanje alkoholnih pijač, pomanjkanje spanja, različne bolezni in drugo. Pomanjkanje nekaterih vitaminov tako lahko vodi do hipovitaminoze, ki se kaže z utrujenostjo, razdražljivostjo, nagnjenostjo k infekcijam ter drugim težavam, seveda odvisno od tega za pomanjkanje katerega vitamin gre. Hipovitaminoza se zdravi z dodajanjem ustreznega vitamina, ki ga primanjkuje v našem telesu. 

Prekomeren vnos vitaminov

Kljub pomembnosti vitaminov in mineralov za naš organizem in splošno dobro počutje, pa jih vendarle ne moremo dolgotrajno jemati brez nadzora in zgolj po občutku.

V našem telesu namreč lahko pride tudi do presežka vitaminov, ki prav tako kot pomanjkanje ni zaželeno, pač pa je lahko celo nevarno stanje. Do presežka vitaminov ali hipervitaminoze pride običajno zaradi neustreznega jemanja prehranskih dodatkov. Hipervitaminoza se večinoma pojavljajo pri čezmernem vnosu vitaminov, topnih v maščobah, kateri se v organizmu zadržujejo dlje časa in vodijo v toksičnost. Človeško telo s svojimi mehanizmi namreč zagotavlja nekakšno zaščito pred visokimi odmerki vodotopnih vitaminov, saj se odvečne količine izločijo z urinom.

Pred jemanjem posvet z zdravnikom

Svetujemo vam, da se pred jemanjem kakršnih koli prehranskih dodatkov posvetujete s svojim zdravnikom. Ta bo glede na vaše stanje ocenil kateri prehranski dodatek in v kakšni količini bi bil najbolj ustrezen za vas.

Laboratorijske preiskave

Kakšno je ravnovesje pomembnih vitaminov v vašem telesu pa lahko preverite s preprosto analizo krvi. 

Sami izvajamo analize VITAMINA D, VITAMINA B12 in FOLNE KISLINE, ki so vključeni v PAKET VITAMINI.

Cena paketa: 45,00 EUR

Poleg navedenih treh vitaminov vam omogočamo tudi pregled ostalih vitaminov, ki jih zaradi kompleksnosti preiskav izvajajo v nemškem laboratoriju.

 • Vitamin A 35,00 eur
 • Vitamin B1 32,00 eur
 • Vitamin B2 32,00 eur
 • Vitamin B3 60,00 eur
 • Vitamin B5 60,00 eur
 • Vitamin B6 32,00 eur
 • Vitamin D3 (1,25 - OH) 30,00 eur
 • Vitamin E 35,00 eur
 • Vitamin H (biotin) 32,00 eur
 • Vitamin K 60,00 eur

Na odvzem krvi lahko pridete kadarkoli v dopoldanskem času in na tešče, naročanje ni potrebno.

Ker vemo, da je zdravje dragoceno! 

Adria lab d.o.o. | Šestova ulica 2, 1000 Ljubljana  | e-mail: laboratorij@adrialab.si

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.