Maščobe

Maščobe so pomemben del uravnotežene prehrane. Pomembne so tako za zgradbo kot tudi za presnovo v telesu. Maščobe so namreč sestavni del vseh celičnih membran in skrbijo za prožnost naših celic. Prav tako so zelo pomembne za razvoj in delovanje možganov ter živčnega sistema in za dober vid. Poleg tega so glavni vir energije in nujne za absorbcijo vitaminov ter nastajanje hormonov.

Različne maščobe pa imajo zelo različen vpliv na naše zdravje, zato je potrebno biti pozoren na vrsto zaužitih maščob, saj nam nekatere lahko tudi škodujejo.

Zdrave in nezdrave maščobe

Najbolj nezdrava skupina maščob so transmaščobe. To so maščobe rastlinskega izvora, ki jim s procesom hidrogenizacije spremenimo kemično strukturo do te mere, da postanejo škodljive za naše zdravje. Že najmanjša količina transmaščob znatno poveča tveganje za bolezni srca in ožilja, saj le-te povečujejo raven škodljivega LDL-holesterola v krvi in zmanjšujejo raven dobrega HDL-holesterola. V telesu povzročijo vnetje, ki ga povezujemo z boleznimi srca, sladkorno boleznijo in drugimi kroničnimi boleznimi. 

Med nezdrave skupine maščob uvrščamo tudi maščobe živalskega izvora, ki jih najdemo v rdečem mesu, polnomastnem mleku in drugih polnomastnih mlečnih izdelkih, jajcih in siru ter kokosovo in palmino olje. Zanje velja, da so nasičene in jih prav tako povezujejo s povečano možnostjo za razvoj srčno-žilnih bolezni, s povišanimi vrednostmi LDL holesterola v krvi in z večjim tveganjem za razvoj rakavih bolezni.

Med zdrave maščobe pa uvrščamo nenasičene maščobne kisline, ki jih najdemo večinoma v nepredelanih maščobah iz rastlinskih virov in v ribah. Te pa imajo pozitiven vpliv na naše zdravje, saj krepijo zdravje srca in ožilja ter optimizirajo razmerje med slabim in dobrim holesterolom v krvi.

Kaj so esencialne maščobne kisline?

Najpomembnejše mesto med zdravimi maščobami zasedajo esencialne maščobne kisline - to so večkrat nenasičene maščobne kisline, ki so nujno potrebne za normalno delovanje človeškega organizma in jih telo ne more proizvesti samo, zato jih moramo prejeti s hrano.

Poznamo dve skupini esencialnih maščobnih kislin:

  • omega-3 maščobne kisline (alfa linolenska kislina - ALA, eikozapentaenojska kislina - EPK in dokozaheksaenojska kislina - DHK) ter
  • omega-6 maščobne kisline (linolenska kislina in arahidronska kislina).

Razmerje omega maščobnih kislin

Vsaka od skupine esencialnih maščobnih kislin ima v telesu natančno določeno nalogo, zato morata biti ti prisotni v pravilnem razmerju, saj to ohranja ravnovesje našega imunskega sistema. 

Večina ljudi se danes prehranjuje s hrano, ki vsebuje predvsem omega-6 maščobne kisline in premalo živil z omega-3 maščobnimi kislinami, zato ti v telesu nista prisotni v pravilnem razmerju. Neuravnotežen odnos lahko negativno vpliva tako na naše zdravje kakor tudi naše počutje. Prevlada omega-6 maščobne kisline namreč povzroči tvorbo vnetnih imunskih celic, ki prispevajo k povišanju vnetja v telesu ter razvoju različnih bolezni, kot so kardiovaskularne, vnetne in avtoimunske bolezni ter rak. Poleg tega pa previsok vnos omega 6 maščobnih kislin tudi zavira absorbcijo omega 3 maščobnih kislin, ki delujejo protivnetno in antikoagulantno.

Optimalno razmerje med omega 6 in omega 3 maščobnimi kislinami je 4:1 ali celo manj.

Pomen omega 3 maščobnih kislin za naše zdravje

Omega 3 maščobne kisline imajo vrsto prednosti za naše zdravje:

  • ščitijo pred boleznimi srca in ožilja,
  • ohranjajo zdrave nivoje lipidov v telesu,
  • preprečujejo vnetja v telesu,
  • krepijo imunski sistem,
  • ohranjajo delovanje živčnega sistema in možganov,
  • dobro vplivajo na mentalno zdravje,
  • zmanjšujejo tveganje za razvoj alzheimerjeve bolezni
  • izboljšujejo videz kože, nohtov in las.

Kje najdemo omega 3 maščobne kisline?

Najpomembnejši omega 3 maščobni kislini sta eikozapentaenojska kislina (EPK) in dokozaheksaenojska kislina (DHK). α-linolenska kislina se mora najprej pretvoriti v EPK ali DHK, da dobi enak biološki učinek kot ostali dve omenjeni kislini. Faktor pretvorbe je zelo nizek, zato se priporoča direkten vnos maščobnih kislin EPK in DHK.

Alfa linolenska kislina (ALA) se nahaja v živilih rastlinskega izvora, kot so chia semena, laneno seme, laneno olje, orehi, orehovo olje in sončnično olje.

Eikozapentaenojska kislina (EPK) in dokozaheksaenojska kislina (DHK) pa se nahajata v mastnih ribah (losos, sardele, tuna), školjkah (ostrige) ter ribjem olju.

Kje najdemo omega 6 maščobne kisline?

Omega 6 maščobne kisline so prav tako potrebne za različne funkcije v našem telesu. Ker pa jih ponavadi dobimo dovolj že z uživanjem tipične hrane, ni potrebno posebej skrbeti za to, da jih bo v našem telesu dovolj. Največ omega 6 maščobnih kislin najdemo v koruzi, soji, arašidih, rastlinskih oljih, mesu, jajcih ter mleku in mlečnih izdelkih.

Vrednost omega 3 in omega 6 maščobnih kislin v krvi

Si tudi vi želite izvedeti kakšna je vrednost omega 3 in omega 6 maščobnih kislin ter njuno razmerje v vašem telesu?

CENA PREISKAVE:

OMEGA 3: 60,00 EUR
OMEGA 6: 60,00 EUR
OMEGA 3 index v eritrocitih: 81,00 EUR (kjer se v eritrocitih določijo tudi Omega 3 in Omega 6 ter njuno razmerje)

Ker vemo, da je zdravje dragoceno!

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.