Kaj je tromboza?

Tromboza je življenjsko nevarna bolezen, pri kateri pride do zamašitve žile s krvnim strdkom, kar onemogoči ali ovira pretok krvi po krvožilnem sistemu.  

Različni tipi tromboze

Tromboze razdelimo glede na žilo, ki jo strdek prizadene. Tako ločimo vensko trombozo in arterijsko trombozo. Najpogostejša venska tromboza je globoka venska tromboza. Tu strdek najpogosteje nastane v venah spodnjih okončin. Dogodek lahko vodi v pljučno embolijo, če se strdek odtrga in po venah pride v pljuča, kjer zamaši vene pljuč. Najbolj znani obliki arterijske tromboze pa sta možganska in srčna kap. V tem primeru se strdek iz arterije odtrga in zamaši dotok krvi do srca ali možganov.

Dejavniki za nastanek tromboze

Strdek lahko nastane zaradi več razlogov, ki onemogočajo da bi kri normalno tekla po telesu. Venska tromboza je običajno posledica poškodbe, operacije, dolgotrajnega ležanja, uporabe določenih zdravil (npr. kontracepcije), nosečnosti in poroda. Dejavniki tveganja za nastanek arterijske tromboze pa so nezdrav življenjski slog (premalo gibanja, nezdrava prehrana, stres), kajenje in bolezni današnjega časa, kot so sladkorna bolezen, visok krvni tlak, debelost, visok holesterol.

Znaki zapletov tromboze

Znaki globoke venske tromboze: bolečina, oteklina, rdečina na mestu, razširjene površinske vene in koža, ki je topla na dotik.

Znaki pljučne embolije: bolečina v prsih ob vdihu, oteženo dihanje, pospešeno dihanje, hiter utrip srca, kašelj, izkašljevanje krvi.

Znaki srčnega infarkta: huda in pekoča bolečina za prsnico, ki se lahko širi v vrat in čeljust ter po levi roki navzdol. Bolniku je lahko slabo, bruha in ima bolečine v želodcu.

Znaki možganske kapi se lahko kažejo na različne načine: motnja govora, motnje vida, nenadna zmedenost, ohromelost ene strani telesa, izguba zavesti.

Preiskava D-dimer

Pri pacientih, pri katerih se sumi na možnost nastajanja krvnih strdkov v žilah, se uporablja krvni test D-dimer. D-dimer je mali beljakovinski razgradni delec fibrina v krvi, ki je prisoten po raztapljanju krvnega strdka. Negativen test nam pomaga izključiti trombotično dogajanje. Povišane vrednosti testa pa lahko kažejo na krvne strdke, lahko pa so vzroki povišanega D-dimerja tudi poškodbe, opekline, vnetja, okužbe, krvavitve, tumorji, bolezni srca, ledvic ali jeter in celo nosečnost.

Ker vemo, da je zdravje dragoceno!

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.