Kaj so hormoni, kje nastajajo in zakaj so pomembni?

Hormoni tvorijo neke vrste komunikacijski sistem, katerega namen je prenašanje informacij med različnimi organi našega telesa. So biokemične snovi, ki jih v večini izločajo hormonalne žleze z notranjim izločanjem in ki se nato po krvi prenašajo po telesu. So bistvenega pomena za življenje, saj vplivajo na delovanje celic, tkiv, organov in vseh pomembnih procesov v telesu.

Vpliv hormonov na naše telo

Hormoni imajo številne vloge v našem telesu, saj vplivajo na naše vedenje, čustva, imunski sistem, splošno počutje, metabolizem, odzivanje na stres, spolni razvoj in plodnost, rast, spanje, videz in še bi lahko naštevali. Vsak posamezni hormon vpliva na točno določene organe, hkrati pa so med seboj povezani tako, da vplivajo drug na drugega, zato je pomembno tudi, da so v ravnovesju. Previsoke ali prenizke vrednosti hormonov, ki so v telesu prisotne dolgo časa, škodijo zdravju.

Izločanje hormonov

Skozi življenje se koncentracija hormonov v krvi spreminja; pri nekaterih hormonih ta vrednost niha bolj, pri drugih manj. Nihanje koncentracije hormonov je posebej izrazito v času nekaterih obdobij v življenju, kot so puberteta, nosečnost in menopavza. S starostjo se izločanje večine hormonov počasi zmanjšuje.

Poleg tega obstajata tudi dnevni in mesečni ritem izločanja posameznih hormonov, ki so mu še posebej podvržene ženske. Vrednosti ženskih spolnih hormonov se namreč skozi posamezne faze menstrualnega cikla, ki vključuje folikularno, ovulacijsko, lutealno in menstrualno fazo, vsak mesec spreminjajo po specifičnem in predvidljivem vzorcu.

 

Hormonsko (ne)ravnovesje

Naše zdravje in dobro počutje sta odvisna tudi od hormonskega ravnovesja. Optimalno ravnovesje med hormoni človeku omogoča tudi optimalno delovanje. Endokrine žleze v normalnih pogojih proizvajajo točno odmerjeno količino posameznega hormona, ki je potreben za različne procese v telesu. Primanjkljaj ali presežek tega hormona lahko privede do hudih motenj in bolezni.

Kdaj pride do hormonskega neravnovesja

S starostjo in načinom življenja se lahko delovanje žlez in izločanje hormonov spremeni in ravnovesje se zato poruši. S to težavo se v današnjem času sooča vedno več ljudi. Koncentracija hormonov v telesu je najbolj optimalna okoli 30. leta, nekje po 40. letu pa začne izločanje večine hormonov, počasi upadati, kar se pri ženskah zgodi hitreje kot pri moških.

Vzroki za hormonsko neravnovesje

Vzroki, ki vodijo v neravnovesje hormonov, so poleg samega staranja in genetske predispozicije še zunanji dejavniki, kot so kronični stres, premalo gibanja, nepravilna prehrana, prekomerno uživanje alkohola, kajenje, premalo spanja, zdravila, kozmetika, okoljski toksini in drugo. Imenujemo jih hormonski motilci, saj ovirajo in motijo delovanje žlez z notranjim izločanjem.

Znaki hormonskega neravnovesja

Neravnovesje hormonov se lahko kaže na različne načine. Pojavi se lahko slabo počutje, utrujenost, pomanjkanje energije, spreminjanje razpoloženja, nerazpoloženost, depresija, slab spomin, izguba koncentracije, nespečnost, znojenje, težave s prebavo, napihnjenost, naraščanje telesne teže, padec libida, izpadanje las in težave s kožo. Pogoste so tudi težave z nerednimi menstrualnimi ciklusi, močnimi menstruacijami, sindromom policističnih jajčnikov in neplodnostjo. Porušeno hormonsko ravnovesje prispeva tudi k razvoju bolezni sodobnega časa (diabetes, visok holesterol, visok krvni tlak, srčne bolezni, avtoimune bolezni in rakava obolenja).

Testiranje hormonov 

Hormonske težave in negativni simptomi, ki jih te povzročajo so v porastu. Če zadnje čase opažate, da ste utrujeni, se potite, imate neredne menstruacije, težave z zanositvijo, z nespečnostjo, nenadnimi spremembami razpoloženja, izgubo libida, izgubo koncentracije, glavoboli, napihnjenostjo, se vam je povečala telesna teža ali pa vam lasje prekomerno izpadajo, vam priporočamo, da preverite raven hormonov. Sami lahko sicer slutite, da je hormonsko neravnovesje krivo za vaše težave, a natančne informacije boste dobili s krvno analizo najpomembnejših hormonov v vašem telesu.

Zaradi nihanja koncentracije hormonov v krvi je še posebno pomembno, da upoštevamo, zakaj smo se za testiranje odločili. Od tega je namreč odvisen dan ciklusa za odvzem vzorca za analizo. Svetujemo, da se o primernem času odvzema krvi za analizo hormonskega stanja posvetujete z zdravnikom, ki vam bo tudi razložil izvid in po potrebi predpisal nadaljnjo terapijo.

Paket vključuje naslednje preiskave: FSH, LH, prolaktin, estradiol, progesteron, testosteron, DHEA-S, TSH in kortizol

CENA PAKETA: 90,00 EUR

Na odvzem krvi pridite tešči, najbolje do 10. ure zjutraj.

Ker vemo, da je zdravje dragoceno!

 

Zloženka HORMONI

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.