Kaj je ščitnica?

Ščitnica je ena najpomembnejših žlez z notranjim izločanjem. Je metuljaste oblike in leži v sprednjem delu vratu, pod adamovim jabolkom. Zdrava žleza je zelo majhna in tehta le okoli 20 gramov, v premeru pa meri približno pet centimetrov. Čeprav se je mnogi sploh ne zavedamo, je njena vloga izjemno pomembna, saj vpliva na skoraj vse procese v telesu.

Kako deluje?

Njena glavna naloga je izločanje dveh ščitničnih hormonov: hormona T4 in T3, opisana v nadaljevanju.

 • Hormon T4 ali tiroksin je hormon v neaktivni obliki, ki ima funkcijo skladiščenja.
 • Hormon T3 ali trijodtironin je aktivni hormon, ki zagotavlja normalno delovanje procesov v telesu.

Poleg tvorbe obeh hormonov v ščitnici je zelo pomemben tudi proces pretvorbe dela hormona T4 v hormon T3, saj lahko svojo vlogo v telesu opravi le aktivni hormon T3.

Zakaj je pomembna?

Ščitnični hormoni so nujno potrebni za normalno delovanje celega organizma, saj vplivajo na vse ključne življenjske procese, ki se v njem odvijajo.

Ščitnični hormoni:

 • učinkujejo na skoraj vsa pomembna tkiva in organe (mišice, kožo, kosti, možgane, srce, prebavila),
 • skrbijo za uravnavanje telesne temperature ter
 • pospešujejo presnovo maščob, ogljikovih hidratov, beljakovin in vitaminov.

Motnje delovanja ščitnice

Z motnjami delovanja ščitnice in težavami, povezanimi z njimi, se spopada vedno več ljudi. Večina bolezni ščitnice ne povzroča fizične bolečine in se tako v mnogih primerih izraža le kot splošno slabše počutje. Mnogo bolnikov zato ne pozna vzrokov za svoje težave oziroma jih ne pripisuje motnjam v delovanju ščitnice.

Težave s ščitnico so lahko posledica dveh povsem obratnih razlogov, in sicer bodisi zmanjšanega (hipotiroidizem) bodisi povečanega (hipertiroidizem) delovanja žleze. Glede na to se lahko tudi bolezen izraža s popolnoma različnimi kliničnimi znaki, ki so povezani tako s fizičnim kot z duševnim zdravjem:

Vzroki za motnje delovanja ščitnice

Disfunkcijo ščitnice lahko povzročijo različni dejavniki, kot so:

 • Pomanjkanje joda: Pomanjkanje joda v vaši prehrani lahko vpliva na sposobnost ščitnice za proizvodnjo ščitničnih hormonov.
 • Avtoimunska bolezen: Pri avtoimunskih boleznih imunski sistem napada lastne celice telesa, kar lahko privede do nepravilnega delovanja ščitnice.
 • Vnetje: Vnetje, ki je pogosto posledica virusnih ali bakterijskih okužb, lahko ovira delovanje ščitnice.
 • Medicinsko ali kirurško zdravljenje: Radioterapija, operacija ščitnice ali nekatera zdravila lahko povzročijo motnje v delovanju ščitnice.

Prednosti testiranja delovanja ščitnice

Če so vaši simptomi že dlje časa trajajoči, vzroki zanje pa nepojasnjeni, je priporočljiv pregled ščitničnih hormonov, saj neodkrit hipotiroidizem ali hipertiroidizem lahko povzroči hujše težave.

Zgodnje odkrivanje bolezni ščitnice je ključnega pomena za dolgoročno zdravje. Testiranje delovanja ščitnice nudi številne prednosti:

 1. Pravočasno zdravljenje: Zgodnje prepoznavanje motenj v delovanju ščitnice omogoča hitro ukrepanje in zdravljenje, kar zmanjša tveganje za zaplete.
 2. Preprečevanje resnih zdravstvenih težav: Učinkovito obvladovanje motenj delovanja ščitnice lahko pomaga preprečiti s tem povezane zdravstvene težave, kot so kardiovaskularne težave, neplodnost in motnje razpoloženja.
 3. Boljša kakovost življenja: Pravilno obvladovanje motenj delovanja ščitnice vodi do boljšega nadzora nad simptomi, povečane ravni energije in izboljšanega splošnega počutja.

Paket ŠČITNICA

S paketom ščitnica lahko preverite raven vseh treh ščitničnih hormonov in tudi nivo obeh označevalcev avtoimunskega vnetja ščitnice.

Paket vključuje naslednje preiskave: TSH, prosti T3, prosti T4, anti TPO, anti TG

CENA PAKETA: 42,00 EUR

Strokovne smernice priporočajo odvzem vzorca za preiskave ščitnice med 10. in 16. uro, saj je takrat koncentracija TSH najnižja in najbolj stabilna.

Naredite prvi korak k boljšemu zdravju in počutju. Naročanje ni potrebno.

Ker vemo, da je zdravje dragoceno!

 

Zloženka ŠČITNICA

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.