-->

Spolne bolezni

English Slovenian

Pandemija spolno prenosljivih okužb

Med nami krožijo različne spolno prenosljive bolezni, zato imajo lahko nezaščiteni spolni odnosi z nepoznano osebo resne posledice za naše zdravje. Večina spolno razširjenih okužb ne povzroča nobenih simptomov, lahko pa pusti trajne posledice na notranjih reproduktivnih organih. Zato je pravočasno testiranje in (če je potrebno) tudi zdravljenje ključnega pomena.

Kako se spolno nalezljive bolezni prenašajo

Spolno prenosljive bolezni so bolezni, ki jih lahko povzročajo virusi, bakterije, glivice, praživali ali ektoparaziti (garje, uši). Najpogosteje se prenašajo s spolnimi stiki, le v redkih primerih pa je prenos mogoč tudi pri poljubljanju ali zgolj tesnem telesnem stiku. Povzročitelji nekaterih spolno prenosljivih bolezni se lahko prenašajo tudi z vodo ali hrano, pa tudi s krvjo prek okuženega zdravniškega pribora ali že uporabljenih igel intravenskih uživalcev drog. Večina spolnih bolezni se lahko z okužene matere prenese na plod med nosečnostjo, pri porodu ali z dojenjem, zato je testiranje pred načrtovano nosečnostjo še posebej pomembno.

Kdaj se tveganje za prenos okužbe poveča

Tveganje za okužbo se občutno poveča s pogostim menjavanjem spolnih partnerjev. Tvegani so tudi spolni odnosi z osebami, ki imajo številne spolne partnerje hkrati. Ustrezna zaščita pri spolnem odnosu igra pomembno vlogo pri preprečevanju spolno prenosljivih bolezni.

Nevarnost okužbe

Nekatere spolno prenosljive bolezni nimajo dolgoročnih posledic za zdravje posameznika, medtem ko lahko druge resno ogrozijo naše zdravje.

Okuženi se okužbe dostikrat sploh ne zaveda, saj lahko ta poteka povsem brez bolezenskih znakov. Prepozno odkrite oziroma nezdravljene okužbe lahko privedejo do hudih zapletov in poškodbe različnih organov, pri okuženi noseči ženski pa lahko pride do okužbe plodu, splava ali rojstva novorojenca s hudimi okvarami.

Najpogostejše spolno prenosljive bolezni

HIV

HIV je kratica za virus človeške imunske pomanjkljivosti, ki napade in uniči bele krvničke, kar povzroči postopno propadanje imunskega sistema. Okužba se najpogosteje prenaša z nezaščitenimi spolnimi odnosi. Simptomi, ki so podobni gripi, se običajno razvijejo 2–6 dni po okužbi in v nekaj tednih izzvenijo. Lahko so tudi zelo blagi in neopazni, zato veliko ljudi sploh ne ve, da so okuženi. Po več letih inkubacijske dobe se iz nezdravljene okužbe HIV razvije zadnji stadij bolezni oziroma aids. Čeprav je okužba z virusom HIV oziroma bolezen aids še vedno neozdravljiva, imajo okuženi danes ob zgodnji diagnozi in zdravljenju daljše in kvalitetnejše življenje.

KLAMIDIJA

Klamidija je najpogostejša spolno prenosljiva bakterijska okužba. Nezdravljena okužba lahko pusti resne posledice, saj je ta glavni vzrok za neplodnost in zunajmaternično nosečnost. Prav tako lahko povzroči predčasen porod in okužbo novorojenčka med porodom. Znaki okužbe navadno niso vidni, lahko pa se pojavi večja potreba po uriniranju, ki je hkrati tudi oteženo. Moški opazijo moten izcedek iz sečnice, ženske pa rumen nožnični izcedek, kasneje pa lahko tudi bolečine v spodnjem predelu trebuha. Simptomi po navadi izginejo tudi brez zdravljenja, kar pa ne pomeni, da smo se okužbe znebili.

VIRUSNI HEPATITIS

Virusni hepatitis ali vnetje jeter povzroča pet različnih virusov hepatitisa: A, B, C, D in E. Vsi povzročajo akutni hepatitis, virusi hepatitisa B in C pa poleg tega tudi kronični hepatitis. Pri tem gre za dolgotrajno in zahrbtno okužbo, ki lahko več let poteka prikrito in na koncu privede do življenjsko ogrožajočih zapletov, kot je ciroza jeter, rak jeter ali odpoved jeter. Prenaša se z okuženo krvjo prek kože in sluznic, z nezaščitenimi spolnimi odnosi ter z okužene matere na plod oziroma novorojenca. Inkubacijska doba traja od meseca in pol do šest mesecev. Po tem času običajno nastopijo neznačilni, gripi podobni simptomi, slabo počutje, utrujenost, bruhanje, izguba teka in bolečina pod desnim rebrnim lokom. Kasneje se pojavijo zlatenica, temno obarvan urin in sivkasto blato ter srbeča koža.

SIFILIS

Sifilis je nalezljiva bakterijska okužba, ki se največkrat prenaša s spolnimi odnosi z okuženo osebo. Do prenosa lahko pride tudi s poljubljanjem, ugrizom ali dotikom bolnika, ki ima razjede na koži, ter z okužene matere na plod. Inkubacijska doba traja približno tri tedne. Glede na simptome delimo sifilis na štiri faze. V primarni fazi se bolezen kaže v obliki neboleče razjede na mestu okužbe in oteklih bezgavk, za sekundarno fazo sta značilna izpuščaj po trupu in okončinah ter izpadanje las, latentna faza je običajno brez simptomov, pri terciarnem sifilisu pa se pojavijo spremembe na srcu, živčevju ali drugih organih. Če bolezni ne zdravimo, lahko povzroči dolgotrajne zaplete ali celo smrt.

HERPES GENITALIS

Genitalni herpes je spolno prenosljiva okužba z virusom herpes simpleks v predelu spolovila. Virus ostane v organizmu vse življenje. Občasno se zaradi različnih dejavnikov lahko reaktivira in povzroči znake okužbe. Okužba povzroča nastanek drobnih bolečih mehurčkov, ki se zagnojijo in počijo ter spremenijo v majhne ranice, ki se počasi zacelijo. Inkubacijska doba pri prvi okužbi traja približno dva tedna. Če do prve okužbe pride med nosečnostjo, lahko ta povzroči spontani splav ali prezgodnji porod. Virus se med porodom prenese tudi na novorojenca in lahko povzroči življenjsko nevarno okužbo.

Testiranje ob tveganih odnosih

Vsak tvegan spolni odnos pomeni možnost prenosa ene ali celo več spolno prenosljivih okužb. Če so le odkrite dovolj zgodaj, je večino teh bolezni mogoče uspešno pozdraviti ali vsaj omiliti njihov potekRedno testiranje omogoča zgodnje odkrivanje in zdravljenje ter preprečevanje nadaljnjega širjenja bolezni. To je pomembno tudi ob odsotnosti simptomov, saj veliko okužb poteka brez njih ali pa se ti pojavijo šele v nadaljevalni fazi bolezni.

Poskrbite zase! V sodelovanju z nemškim laboratorijem vam nudimo možnost testiranja za večino spolno prenosljivih bolezni iz krvi. Obiščete nas lahko BREZ NAROČANJA in hitro ter enostavno opravite testiranje za najbolj pogoste spolno prenosljive bolezni. Izvide prejmete v roku 7-10 dni.

Za več informacij nas kontaktirajte na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..   

CENA PREISKAV:

  • HEPATITIS B: 25,00 EUR
  • HEPATITIS C: 25,00 EUR
  • HIV: 25,00 EUR
  • SIFILIS: 20,00 EUR
  • KLAMIDIJA: 50,00 EUR
  • GENITALNI HERPES: 30,00 EUR

Ker vemo, da je zdravje dragoceno!

     

Adria lab d.o.o. | Šestova ulica 2, 1000 Ljubljana  | e-mail: laboratorij@adrialab.si

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.