Črevesni mikrobiom

Črevesni mikrobiom je zapleten ekosistem, ki ga sestavljajo vsi mikroorganizmi (bakterije, glivice, evkarionti in virusi), ki se nahajajo v črevesju. Večina teh je koristnih, vendar lahko postanejo škodljivi, če niso v ravnovesju. Za ohranjanje dobrega zdravja je zato pomembno ohranjanje ustreznega razmerja med njimi.

Vsak človek ima edinstven črevesni mikrobiom. Nanj vplivajo različni zunanji in notranji dejavniki, največji vpliv pa pripisujejo prehrani. 

Črevesni mikrobiom igra izredno pomembno vlogo pri zdravstvenem stanju človeka, saj naj bi približno 90 % bolezni izviralo iz neravnovesja v črevesnem mikrobiomu

Preiskava myBIOME

Svojo mikrobioto lahko analizirate preko našega laboratorija s preiskavo myBIOME.

myBIOME je preiskava, ki zaradi metagenomskega sekvenciranja omogoča poglobljeno, objektivno in učinkovito analizo črevesnega mikrobioma. Poda podrobne informacije o mikroorganizmih, ki živijo v črevesju, njihovi funkciji in vplivu, ki ga imajo na zdravje. Izvid vsebuje prehranska priporočila za doseganje zdravega ravnovesja. 

S preiskavo boste ugotovili, ali je v vašem mikrobiomu prisotno neravnovesje, ki lahko negativno vpliva na vaše zdravstveno stanje. Poleg tega se določi presnovke, ki v premajhnih ali prevelikih količinah lahko povzročajo različne zdravstvene težave.

Kaj vam pove izvid preiskave myBIOME

+

S preiskavo myBIOME boste izvedeli več o raznolikosti vašega mikrobioma, kateri mikroorganizmi so prisotni ter, kakšen je njihov učinek na vaše zdravje. Dobili boste oceno sposobnosti vašega črevesja za proizvodnjo vitaminov in drugih pomembnih snovi, ki temelji na znanstvenih dokazih. Odkrili boste, kakšno je zdravstveno stanje vašega črevesja in se naučili, kako povečati število koristnih bakterij.

Kaj je črevesni mikrobiom?

+

Črevesni mikrobiom je skupek mikroorganizmov in njihove genetske sestave v našem črevesju. Ocenjujejo, da ga sestavlja približno 100 bilijonov mikroorganizmov, ki sodelujejo v številnih za zdravje pomembnih procesih. Mikrobiom je sestavljen v večini iz bakterij, vsebuje pa tudi viruse, arheje, glive, plesni in ostale evkarionte. Pomembno je poudariti, da črevesni mikrobiom igra izredno pomembno vlogo pri zdravstvenem stanju človeka. Ocenjuje se, da približno 90 % bolezni izvira iz neravnovesja v črevesnem mikrobiomu. Analiza črevesnega mikrobioma odkrije morebitno neravnovesje med mikroorganizmi, ki naseljujejo naše črevesje. Preiskave kot je myBIOME poleg tega zagotavljajo personalizirana priporočila za doseganje ravnovesja črevesnega mikrobioma in boljšega zdravja.

S katerimi boleznimi je povezan mikrobiom?

+

Znanstveniki povezujejo vedno večje število bolezni s spremembami v črevesnem mikrobiomu. Posamezniki z določenimi boleznimi imajo v primerjavi z zdravimi znatno spremenjen profil mikrobiote. Pomembno je vedeti, da so mnoge od teh povezav samo korelacije - za vsako bolezen je potrebno še ugotoviti, ali je sprememba v mikrobiomu nastala kot posledica bolezni, ali pa je vzrok bolezni spremenjen črevesni mikrobiom.

Primeri nekaterih bolezni, ki so povezane z motnjami v črevesnem mikrobiomu so:

 • vnetna bolezen črevesja;
 • srčno-žilne bolezni;
 • nevrodegenerativne bolezni;
 • motnje duševnega zdravja. 

Kljub temu, da trenutno potekajo številne intenzivne raziskave o povezavi med mikrobioto in temi boleznimi, je potrebno poudariti, da je zdrava mikrobiota povezana z dobrim zdravstvenim stanjem.

Katera področja zajema preiskava myBIOME?

+

MIKROBNA RAZNOLIKOST: kazalnik zdravja, ki odraža različne tipe in količino mikroorganizmov, ki sestavljajo našo mikrobioto. Visoka ali normalna mikrobna raznolikost je povezana z dobrim zdravjem.

POMEMBNE VRSTE BAKTERIJ: opredelitev potencialno koristnih ali patogenih vrst bakterij za zdravje človeka.

PREBAVNE ZMOŽNOSTI: zmožnost črevesnega mikrobioma za prebavo hranilnih snovi, kot so vlaknine in beljakovine.

SESTAVA VZORCA: V deležih so prikazane glavne skupine mikroorganizmov, ki živijo v črevesju (bakterije, arheje in evkarionti), neidentificirana DNK in človeška DNK, ki jo vsebuje vzorec. Pri zdravih posameznikih večina DNK v blatu (~99 %) izvira iz mikroorganizmov, le majhna količina (~1 %) pa je prisotne človeške DNK. Prisotnost več kot 4 % človeške DNK je lahko posredni pokazatelj vnetja črevesja.

DELOVANJE MIKROBOV: Preiskava myBIOME analizira genome vseh mikroorganizmov, ki so prisotni v vzorcu. Na podlagi tega se določi količino funkcionalnih genov bakterij in s tem presnovne zmožnosti za proizvodnjo ali porabo določenih metabolitov. Ti metaboliti sodelujejo pri razvoju nekaterih bolezni ali pa so povezani s koristnimi učinki na zdravje, ki so lahko ključni pri preprečevanju nekaterih bolezni. Skupina takih metabolitov vključuje kazalnike zdravja (dimetilamin in lipopolisaharidi), nevroendokrine spojine (GABA in histamin) kratkoverižne maščobne kisline (butirat in propionat) ter vitamine (folna kislina).

PREHRANSKA PRIPOROČILA: Izvid preiskave myBIOME vključuje osebno prilagojena prehranska priporočila, ki so osnovana na podlagi dobljenih rezultatov. Na ta način lahko prehrano prilagodite individualnim potrebam vašega mikrobioma. Iz predlogov jedilnika lahko izključite živila, na katera ste alergični ali intolerantni. Dobili boste vam prilagojen seznam živil, ki vsebujejo prebiotična vlakna za podporo razraščanja koristnih mikrobov v vašem črevesju.

Komu lahko koristi preiskava myBIOME?

+

myBIOME je posebej priporočljiv za:

 • bolnike s prebavnimi motnjami;
 • bolnike s presnovnimi in/ali srčno-žilnimi boleznimi;
 • bolnike z vnetnimi in/ali imunskimi boleznimi;
 • bolnike z nevrodegenerativnimi boleznimi in/ali motnjami razpoloženja;
 • osebe, ki se spopadajo s kronično utrujenostjo;
 • osebe, ki želijo proaktivno skrbeti za svoje zdravje in preprečiti razvoj prebavnih patologij, povezanih s črevesnim mikrobiomom.

Česa vam preiskava myBIOME NE BO povedala?

+

Izvid preiskave je informativne narave, zato ga ne moremo uporabljati kot diagnostično orodje. Kakršne koli ugotovitve glede potencialnih bolezenskih stanj je treba preveriti s priznanimi diagnostičnimi postopki. Izvid ne bo podal informacij o intolerancah na živila, delovanju vašega prebavnega sistema, stanju vašega imunskega sistema, oziroma njegovi povezavi z mikrobioto, niti o avtoimunih ali rakavih obolenjih.

Vse informacije, ki so podane z naše strani, vključno z informacijami na naši spletni strani in na izvidu so zgolj informativne narave. Tovrstne informacije ne štejejo za zdravstveni nasvet in ne smejo nadomestiti posveta pri zdravniku ter niso namenjene postavljanju diagnoz ali uvajanju terapije, diete ali posebnega življenjskega sloga. O zdravstvenih težavah se morate pogovoriti s svojim zdravnikom.

Preiskava myBIOME pri otrocih

+

Pri otrocih se črevesna mikrobiota uravnovesi pri približno 3 letih, zato preiskava pred to starostjo ni smiselna. Poleg tega se referenčne vrednosti na izvidu nanašajo na odrasle osebe. Zaradi tega se opravljanje preiskave myBIOME pri otrocih do 15. leta starosti priporoča le v izjemnih primerih.

Kako opraviti preiskavo myBIOME?

 • Analiza črevesnega mikrobioma se opravi na vzorcu blata z uporabo tehnologije metagenomskega sekvenciranja.
 • Set za odvzem vzorca dobite v laboratoriju. Pri odvzemu se držite priloženih navodil. Podrobna navodila najdete TUKAJ.
 • Rezultati so na voljo v 4 do 5 tednih. Izvid je v angleškem jeziku. Primer IZVIDA.
 • Za pravilno razlago rezultatov vam omogočamo 30-minutni video posvet z nutricionistom

 

CENA PREISKAVE (vključuje posvet z nutricionistom): 350,00 EUR

Strokovnjaki s področja mikrobioma vam bodo pomagali razumeti izvid in vas usmerili na pot do izboljšanja vašega mikrobioma ter s tem vašega zdravstvenega stanja in dobrega počutja.

Ker vemo, da je zdravje dragoceno!

Zloženka myBIOME

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.