Vitamin D

English Slovenian

Kaj je vitamin D in kje ga dobimo?

Vitamin D je edini vitamin, ki ga naše telo lahko proizvede samo, saj se tvori v koži pod vplivom sončnih žarkov. Prehrana igra le manjšo vlogo pri preskrbi z vitaminom D, še največ se ga nahaja v ribah, gobah in jajcih, manjši delež pa tudi v mleku in mlečnih izdelkih. Vitamin D v resnici ni pravi vitamin, ampak prohormon, naravni prekurzor steroidnega hormona (1,25-dihidroksivitamin D). Deluje kot nekakšno glavno biokemično stikalo, ki sproža različne procese v telesu.

Do vitamina D z zmernim izpostavljanjem soncu

Dovolj je, da smo na soncu od 10 do 15 minut trikrat tedensko, vendar brez zaščitnega faktorja. Ob tem je potrebno imeti v mislih, da pretirano izpostavljanje sončnim žarkom lahko škodi zdravju kože in predstavlja tveganje za razvoj kožnega raka.

Sonce je pri nas za nastanek vitamina D dovolj »močno« le v času od aprila do oktobra, kar pomeni, da v zimskem času skoraj nimamo dostopa do vitamina D. Da se lahko v koži tvori vitamin D, morajo namreč UVB-žarki prodirati v kožo čim bolj navpično. Pozimi, ko UVB-žarki prihajajo skozi atmosfero pod ostrim kotom, ne zmorejo sprožiti tvorbe vitamina D v koži.

Pozitivni učinki sončnega vitamina

Pozitivni učinki dodajanja vitamina D so znanstveno dokazani pri rahitisu (zmehčanje kostnega tkiva pri otrocih), osteomalaciji (zmehčanje kostnega tkiva pri odraslih) ter pri preprečevanju padcev in zlomov. Poznani so tudi ugodni vplivi dodajanja vitamina D v nosečnosti, kot je na primer manjše število prezgodnjih rojstev. Uživanje vitamina D skrajša čas trajanja različnih okužb in ima varovalno funkcijo pred civilizacijskimi boleznimi, kot so rak, srčno-žilne bolezni, sladkorna bolezen, depresija in še mnoge druge.

Pomanjkanje vitamina D

Obsežne raziskave poročajo o tem, da se je pri več kot polovici odraslih pokazalo pomanjkanje vitamina D. Če si želimo zdravo mišičje in ožilje, močne kosti, dobro razpoloženje ter učinkovit imunski sistem tudi v pozni starosti, moramo zadostiti potrebi telesa po vitaminu D z zadostno izpostavljenostjo sončnim žarkom ali v obliki prehranskih dopolnil.

Kako pravočasno prepoznati pomanjkanje vitamina D?

Vsebnost vitamina D v svojem telesu lahko preverite z enostavno laboratorijsko preiskavo. Najboljšo oceno vnosa vitamina D v telo, oziroma njegovega pomanjkanja, poda nivo 25-hidroksivitamina D (25OH vitamin D) v krvi. Za bolj natančno oceno pomanjkanja vitamina D pa je dobro določiti tudi vrednosti kalcija, fosfata, alkalne fosfataze in parathormona.

Obstajajo različna vrednotenja preskrbljenosti z vitaminom D. Načeloma velja, da vrednosti vitamina D pod 10 μg/L kažejo na hudo pomanjkanje. Pri nižjih vrednostih se priporoča uživanje z vitaminom D bogate hrane, povečano izpostavljenost sončnim žarkom ali po potrebi vnašanje vitamina D v telo v obliki prehranskih dopolnil, vse dokler nivo vitamina D v krvi ne doseže vsaj 20 μg/L.

Dodajanje vitamina D

Priporočila za dodajanje vitamina D v obliki prehranskih dodatkov so različna. Večinoma se priporoča vnos med 800 in 2000 internacionalnih enot (IE) vitamina D dnevno (20 do 50 μg), za otroke do 1 leta starosti pa se priporoča dnevni odmerek 400 IE (10 μg).

Priporočeno nadomeščanje v primeru nezadostne zaloge vitamina D

Starost

Priporočeno nadomeščanje

Priporočena najvišja doza

Dojenčki 0–12 mesecev

400–1000 IE/dan*

2000 IE/dan

Otroci/mladostniki 1–18 let

600–1000 IE/dan*

4000 IE/dan

Odrasli 19–70+ let

1500–2000 IE/dan*

10000 IE/dan

Nosečnice/doječe matere 14–18 let

600–1000 IE/dan*

4000 IE/dan

Nosečnice/doječe matere 19–50 let

1500–2000 IE/dan*

10000 IE/dan

*Vpliv priporočenih odmerkov na izboljšanje kostne premene je dokazan. Vpliv na potek ostalih zapletov, povezanih s pomanjkanjem vitamina D, pa še ni povsem znan.

Vitamin D in nosečnost

Dodajanje vitamina D med nosečnostjo je zelo priporočljivo, glede doziranja pa veljajo enaka priporočila kot za ostalo odraslo populacijo. Izsledki obsežne raziskave kažejo, da se z dodajanjem vitamina D v nosečnosti znatno zmanjša tveganje za preeklampsijo, nizko porodno težo novorojenca in prezgodnji porod.

Praktični nasveti

  • Po začetku dodajanja vitamina D je dobro počakati vsaj 2 do 3 mesece pred ponovno kontrolo ravni vitamina D v krvi.
  • Stopnja zvišanja ravni vitamina D je zelo odvisna od posameznika. Odrasli in otroci s prekomerno telesno težo (ITM > 30 kg/m2) potrebujejo 2–3-krat višje odmerke za dosego iste stopnje zvišanja.
  • Za grobo oceno lahko rečemo, da bo nadomeščanje vitamina D s 1000 IE/dan povišalo serumsko vrednost za približno 10 μg/L.
  • Vitamin D se najpogosteje dodaja vsakodnevno. Lahko se dodaja tudi tedensko ali mesečno, ob čemer se z naraščanjem intervala ustrezno zviša tudi doza vitamina D. Izogibati se je potrebno daljšim obdobjem jemanja visokih odmerkov.
  • Pri zelo nizki začetni vrednosti vitamina D se odmerek lahko dvigne tudi do 2000 IE (50 μg) na dan.
  • Minimalna ciljna vrednost vsebnosti vitamina D bi morala biti 20 μg/L oziroma optimalno 30 μg/L.

Poskrbite zase. Preverite raven vitamina D v vašem telesu in preprečite negativne učinke, ki jih lahko prinese pomanjkanje.

CENA PREISKAVE: 25,00 EUR

Na odvzem krvi pridite tešči.

=> V kolikor vas zanima pregled še drugih vitaminov, lahko izberete PAKET VITAMINI

Ker vemo, da je zdravje dragoceno!

     

Adria lab d.o.o. | Šestova ulica 2, 1000 Ljubljana  | e-mail: laboratorij@adrialab.si

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.