Poleti je verjetnost izgube prekomernih količin elektrolitov in mineralov večja

O pomembnosti vitaminov se veliko govori, na minerale pa dostikrat kar malo pozabimo, kljub temu, da so tudi ti življenjskega pomena za naš organizem. V vročih poletnih dneh se bolj potimo, zato takrat obstaja večja verjetnost izgube prekomernih količin elektrolitov in mineralov, ki so nujni za številne funkcije v našem organizmu.

Kaj so minerali in zakaj so pomembni?

Minerali so dragocene rudninske hranilne snovi anorganskega izvora, ki predstavljajo kar okoli 4,5 odstotka človekove telesne mase in se v našem telesu največkrat nahajajo v obliki soli. Prištevamo jih med mikrohranila, saj telesu ne služijo kot vir energije, ampak sodelujejo pri številnih biokemičnih procesih v telesu. Nahajajo se v vseh tkivih in telesnih tekočinah, najdemo pa jih tudi v kosteh in sklepih, zobeh, mišicah in živčevju. Minerali so življenjskega pomena, saj imajo v našem telesu pomembno vlogo pri razvoju in ohranjanju kosti in zob, zdravju možganov, celičnih funkcijah in podpiranju metabolizma. Poleg tega pa so ključni pri prenosu živčnih impulzov v telesu, delovanju mišic in vzdrževanju elektrolitskega ravnovesja. Nujno jih potrebujemo tudi za tvorbo encimov, hormonov, hemoglobina in vitaminov.

Glede na potrebno količino mineralov v telesu jih delimo na makroelemente in mikroelemente. Med makroelemente spadajo kalcij, fosfor, kalij, žveplo, klor, natrij in magnezij. Te snovi potrebuje človek sicer le v majhni količini, vendar pa lahko že odsotnost ali pomanjkanje zgolj enega minerala povzroči hudo bolezen. Mikroelementi pa so železo, jod, baker, cink, kobalt, krom, molibden, selen, fluor, mangan, silicij in vanadij.

Kaj so elektroliti in zakaj so pomembni?

Elektroliti so tisti minerali, ki se raztopijo v telesnih tekočinah, pri čemer nastanejo ioni – delci z električnim nabojem. S svojimi lastnostmi in predvsem z električnim nabojem so osnova mnogim kemičnim reakcijam v telesu, da te potekajo usklajeno in brez zapletov. Z njihovo pomočjo je možen prenos živčnih signalov, delovanje mišic, uravnavanje tekočin v in zunaj celic našega telesa ter druge pomembne funkcije. Elektroliti so sestavljeni iz mineralov natrija, kalija, klorida, magnezija, kalcija, fosforja in sulfatov.

Elektrolitsko-mineralno ravnovesje

Da bi naš organizem lahko nemoteno deloval je nujno, da je v telesu vseskozi vzpostavljeno elektrolitsko - mineralno ravnovesje. Med znojenjem, uriniranjem in odvajanjem blata izgubimo določen delež elektrolitov, ki jih moramo nadomestiti, sicer so lahko naše celice resno ogrožene, še posebno pa pomanjkanje elektrolitov slabo vpliva na srce.

Naše telo mineralov in elektrolitov ne more sintetizirati samo, zato jih moramo vanj vnašati s pomočjo zdrave in uravnotežene prehrane, z veliko svežega sadja in zelenjave. Običajno to zadostuje, včasih pa zaradi različnih razlogov lahko kljub temu pride do pomanjkanja oziroma neravnovesja.

Elektrolitsko-mineralno neravnovesje

Do neravnovesja elektrolitov in mineralov lahko pride zaradi:

  • povečanega potenja ob naporni vadbi ali visokih temperaturah,
  • dehidracije ob bruhanju ali driski,
  • težav z ledvicami,
  • uporabe diuretikov ali
  • motene absorbcije pomembnih hranil.

V teh primerih organizem potrebuje povečan vnos mineralov in elektrolitov bodisi v obliki povečane konzumacije primernih živil bodisi v obliki prehranskih dopolnil in zdravil.

Kako prepoznamo elektrolitsko-mineralno neravnovesje?

Zelo pogost simptom elektrolitsko-mineralnega neravnovesja je pospešen ali neenakomeren srčni utrip. Zaradi pomanjkanja elektrolitov se mnogi soočajo s prekomerno utrujenostjo, razdražljivostjo, glavobolom, težavami s koncentracijo, nespečnostjo, slabostjo, prebavnimi težavami in povečano žejo. Poleg tega se v mišicah pojavi občutek oslabljenosti, pogosti pa so tudi mišični krči in bolečine.

Pomembno je, da pomanjkanje teh pomembnih snovi v našem telesu hitro prepoznamo in njihov primanjkljaj čimprej nadomestimo.

Analiza mineralov in elektrolitov

Če niste povsem prepričani, kakšno je elektrolitsko-mineralno ravnovesje v vašem organizmu je to mogoče zelo hitro ugotoviti z analizo krvi.

Poskrbite zase in preverite vrednosti elektrolitov in mineralov v svojem telesu.

Ker vemo, da je zdravje dragoceno!

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.