Ledvice in njihova funkcija

Ledvice so parni organ fižolaste oblike. Njihova funkcija je, da filtrirajo kri in izločajo v seč odpadne snovi. Poleg tega imajo pomembno vlogo pri uravnavanju krvnega tlaka, količine rdečih krvničk, kalcija in koncentracije elektrolitov v telesu. 

Dejavniki, ki dodatno obremenjujejo naše ledvice

Prehrana in življenjski slog imata pomembno vlogo tudi pri preprečevanju razvoja bolezni ledvic. Pri tem je pomembna redna telesna aktivnost, obvladovanje stresa, optimalna telesna teža ter opustitev kajenja in zmerna raba zdravil. Za optimalno delovanje ledvic je pomembno tudi omejiti vnos živil, ki naše ledvice dodatno obremenjujejo. To so: sol in slani prigrizki, beljakovine živalskega izvora, sladkor, alkoholne pijače in brezalkoholne gazirane sladke pijače. Pomemben vpliv na optimalno delovanje ledvic ima tudi pitje zadostne količine vode.

Okvare ledvic

Najbolj pogoste okvare ledvic so bakterijska okužba, ledvični kamni, tumorji ledvic, zapora odtoka seča in kronična ledvična bolezen. Glede na posamezno bolezen se tudi simptomi, po katerih jih prepoznamo različni.

Kronična ledvična bolezen

Še posebno nevarna je kronična ledvična bolezen, ki jo imenujemo tudi »tiha bolezen«, saj poteka tiho in neopazno, torej brez očitnih znakov in bolečin. Večina ljudi sploh ne ve, da je z njihovimi ledvicami kaj narobe, zato se najpogosteje odkrije po naključju ali pa ko je že v napredovali fazi in lahko privede tudi do kronične ledvične odpovedi. Največkrat se pojavi zaradi okvare drobnih žil, ki so sestavni del majhnih filtrov, v katerih se v ledvicah čisti kri. Bolezen je dokaj pogosta - imel naj bi jo vsak deseti odrasli, zato je pomembno, da se jo pravočasno odkrije, ker s pravočasnim zdravljenjem lahko upočasnimo njen potek in hkrati pomembno zmanjšamo tveganje za nastanek srčno-žilnih zapletov, ki so pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo pogostejši.

Dejavniki tveganja za nastanek kronične ledvične bolezni 

Tveganje za nastanek kronične ledvične bolezni je povečano pri: sladkornih bolnikih, bolnikih s povišanim krvnim tlakom, kadilcih, srčnih bolnikih ter ljudeh s preveliko telesno težo.

Odkrivanje kronične ledvične bolezni

Povišana vrednost beljakovin v urinu (proteinurija) je eden od najzgodnejših pokazateljev kronične ledvične bolezni, saj ta ledvično bolezen pokaže že v času, ko ledvice delujejo še normalno. Navodila za pravilen odvzem urinskega vzorca najdete TUKAJ.

Ostale preiskave krvi s katerimi ocenjujemo funkcijo delovanja ledvic so:

KREATININ: Preiskava krvi, s katero ocenimo, kako dobro se kri filtrira ali očisti v ledvicah. Čim višja je koncentracija kreatinina v krvi, tem slabše je ledvično delovanje.  

SEČNINA: Merjenje serumske koncentracije sečnine je najbolj razširjen test za ugotavljanje ledvičnih bolezni, saj do nje pride najpogosteje zaradi okvare ledvic. 

OCENA GLOMERULNE FILTRACIJE (oGF): Gre za merilo delovanja ledvic in pomeni oceno, koliko krvi se prefiltrira skozi ledvične glomerule v minuti. Spremenjena-zmanjšana je še pred pojavom prvih kliničnih znakov. Hitrost glomerulne filtracije sicer z leti upada, zato imajo starostniki praviloma nižje vrednosti.

Preverite stanje svojih ledvic s preprostim krvnim testom, saj začetne stopnje okvare ledvic največkrat potekajo povsem neopazno.

Ker vemo, da je zdravje dragoceno!

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.