Kaj je sladkorna bolezen?

Sladkorna bolezen ali diabetes je kronična bolezen, pri kateri bodisi trebušna slinavka ne proizvaja dovolj inzulina ali pa ga telo ne more učinkovito rabiti, največkrat pa oboje. To krvnemu sladkorju oteži prehajanje iz krvi v celice, zato te ne morejo normalno delovati. Vrednost krvnega sladkorja v krvi pa se poveča, kar lahko tekom let povzroči okvare, zaradi katerih se razvijejo zapleti sladkorne bolezni.

Simptomi sladkorne bolezni:

 • povečano izločanje vode iz telesa (uriniranje),
 • dehidracija in huda žeja,
 • slabo počutje,
 • izguba teže,
 • zmanjšana odpornost.

Različne vrste sladkorne bolezni

Poznamo več različnih vrst sladkorne bolezni:

 • Sladkorna bolezen tipa 1 je avtoimuna bolezen, ki se pojavi v otroštvu ali v mladosti in pri njej inzulin, sploh ne nastaja več, zato je potrebno takojšnje nadomeščanje. Načinov za preprečevanje tega tipa sladkorne bolezni še ne poznamo.
 • Sladkorna bolezen tipa 2, je najpogostejša vrsta sladkorne bolezni. Zanjo je značilno, da krvni sladkor narašča počasi, tekom let, brez kakršnihkoli težav, tako da oboleli sploh ne ve, da ima sladkorno bolezen. Največkrat je odkrita naključno, zato pogosto ostane nezdravljena in se odkrije šele, ko povišana glukoza že poškoduje ožilje in vrnitve nazaj praktično ni več. To je bolezen sodobnega sveta, ki ji botrujejo predvsem nezdrav način življenja, nepravilna in čezmerna prehrana ter telesna neaktivnost.
  Nosečnostna sladkorna bolezen je sladkorna bolezen tipa 2, ki se pojavi zaradi hormonskega stresa in največkrat po porodu izgine.
  Drugi tipi (genetske okvare, bolezni pankreasa, z zdravili povzročena,…)

Posledice sladkorne bolezni

Če sladkorna bolezen ni zdravljena tekom let povzroči okvaro drobnih žil in notranje stene velikih žil. Na ta način poškoduje očesno ozadje, ledvica, živčevje, ter zmanjša prekrvitev možganov, srčne mišice in nog. Posledica okvar so lahko srčni infarkt, možganska kap, slepota ali odpoved ledvic.

Pomen zgodnjega odkrivanja in zdravljenja sladkorne bolezni

Preventiva in zgodnje prepoznavanje diabetesa sta izjemno pomembna dejavnika pri soočanju z njim, saj lahko bolezen ob zgodnjem odkritju nadzorujemo že z zdravim načinom življenja.

Preiskava HbA1c nudi boljši pregled nad vrednostjo krvnega sladkorja

Z rednim merjenjem krvnega sladkorja ob različnih urah dneva preverjate trenutne vrednosti sladkorja v krvi, ki lahko preko dneva izredno nihajo. Tako izmerjene vrednosti krvnega sladkorja ne nudijo celostnega vpogleda v urejenost sladkorne bolezni. Glikozilirani hemoglobin je laboratorijska preiskava, ki meri povprečno koncentracijo krvnega sladkorja v obdobju zadnjih 2 do 3 mesecev. Ker ne prikazuje samo trenutnega stanja krvnega sladkorja v krvi omogoča dober nadzor nad sladkorno boleznijo in boljšo možnost za zmanjšanje tveganja za nastanek zapletov sladkorne bolezni.

Zmanjšajte tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 z rednim zmernim gibanjem, zdravo prehrano in primerno telesno težo. Da morebitni razvoj sladkorne bolezni ne bo spregledan, pa poskrbite z rednimi meritvami glukoze v krvi.

CENA PREISKAVE:

glukoza: 1,40 EUR
HbA1c: 7,30 EUR

Ker vemo, da je zdravje dragoceno! 

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.