Lymska Borelioza

English Slovenian

Kaj je lymska borelioza in kako se okužimo z njo?

Lymska borelioza je bakterijska okužba, ki jo prenašajo klopi. Pojavi se kot posledica ugriza klopa, ki je okužen z bakterijo Borrelia burgdorferi, in imunskega odziva telesa na to okužbo. V Sloveniji je verjetnost za okužbo zaradi ugodnega podnebja in velike površine gozdov visoka, zato borelioza pri nas velja za zelo razširjeno bolezen. Vsako leto zabeležimo več kot 4000 na novo okuženih bolnikov. 

Kakšni so klinični znaki?

Okužba z bakterijo Borrelia burgdorferi poteka v treh stopnjah – zgodnja lokalizirana stopnja, zgodnja razširjena stopnja in zastarana okužba. Potek bolezni se od posameznika do posameznika razlikuje in pri vseh bolnikih ne zaznamo vseh treh stopenj okužbe.

1.) Za zgodnjo lokalizirano stopnjo okužbe so značilne prepoznavne spremembe na koži, ki se pokažejo pri dveh tretjinah bolnikov. Rdečkasti kolobar s svetlejšim središčem (premer >5cm) lahko spremljajo še naslednji simptomi: bolečine v mišicah, slabo počutje, rahlo povišana temperatura, glavobol, povečane bezgavke in utrujenost. Lahko pa okužba poteka tudi brez bolezenskih znamenj – asimptomatsko. Ko kožne spremembe po nekaj tednih ali mesecih spontano izginejo, so nekateri bolniki s tem ozdravljeni, pri drugih pa bolezen preide v naslednjo fazo.
2.) V razširjeni stopnji okužbe bakterije prodrejo v kri in se po njej prenesejo v različne organe. Napredovanje bolezni se kaže s splošnim slabim počutjem, utrujenostjo in povišano telesno temperaturo. Glede na prizadetost organa se lahko dodatno pojavijo različni simptomi:

  • mišično-skeletni sistem: vnetje, otekline, bolečine v sklepih in mišicah,
  • centralni živčni sistem: meningitis, encefalopatija ter poškodbe možganskih, perifernih in očesnih živcev. Pojavijo se lahko osebnostne motnje ali nevrološki simptomi, kot so zmedenost, izguba pozornosti, oslabitev spomina, škiljenje, pareza obraza, težave pri hoji ali glavoboli,
  • srce: motnje v delovanju srca, vnetje srčne mišice in osrčnika,
  • koža: številni rdeči kolobarji na različnih mestih po telesu.

3.) Po nekaj mesecih ali celo več letih od okužbe se lahko pojavi zastarana stopnja okužbe, ki se kaže s kožnimi, revmatološkimi ali nevrološkimi simptomi – tanjšanje kože s spremembo barve, kronični artritis (predvsem v kolenih), motnje spomina, koncentracije in zaznavanja, nihanje razpoloženja, motnje spanja, glavoboli, mišični krči, mišična oslabelost, naglušnost, prizadetost obraznega ali vidnega živca.

Kako jo diagnosticiramo?

Če bolnik opazi tipično spremembo na koži, je postavitev diagnoze enostavna. Pri mnogih pa se rdečina ne pojavi, zato se v primeru simptomov, ki bi lahko bili posledica okužbe z borelijo, išče prisotnost borelijskih protiteles v tkivih in telesnih tekočinah.

Diagnoza se postavi s presejalnim serološkim testiranjem ELISA in dokazovanjem prisotnosti protiteles IgG in IgM proti bakteriji Borrelia burgdorferi. Ker se protitelesa zaznajo v krvi šele po določenem času, se testiranje priporoča 3-4 tedne po ugrizu klopa. V primeru pozitivnih rezultatov se na istem vzorcu opravi še potrditveno imunoblot testiranje, saj so v nekaterih primerih možni lažno pozitivni rezultati. Pri bolnikih z močnejšimi simptomi in daljšim trajanjem bolezni je treba pomisliti tudi na možno sočasno okužbo z ostalimi mikroorganizmi, ki jih prenašajo klopi, kot na primer okužba z Erlihijo ali Babesijo.

V primeru težav, ki nakazujejo na boreliozo, ne odlašajte. Poskrbite zase in se testirajte!

Na odvzem krvi pridite tešči.

CENA PREISKAVE: 50,00 EUR

Poleg testiranja na okužbo z lymsko boreliozo vam omogočamo tudi testiranje za ostale bolezni, ki jih prenašajo klopi (klopni meningitis, okužba z Erlihijo ali Babesijo). Za več informacij stopite v stik z nami na naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Preiskava klopa na lymsko boreliozo

Vas je ugriznil klop in ste v skrbeh, da je okužen z bakterijo Borrelia burgdorferi? Ko ga varno odstranite ga lahko zaprete v plastično epruveto in prinesete k nam na analizo.

CENA PREISKAVE KLOPA NA LYMSKO BORELIOZO: 50,00 EUR

Izvid prejmete v roku 7-10 dni.

Ker vemo, da je zdravje dragoceno!

     

Attachments:
File
Download this file (Zloženka BORELIOZA.pdf)Zloženka BORELIOZA

Adria lab d.o.o. | Šestova ulica 2, 1000 Ljubljana  | e-mail: laboratorij@adrialab.si

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.