Kaj je osteoporoza

Osteoporoza je presnovna bolezen okostja, katere glavni značilnosti sta zmanjšana kakovost in količina kostne mase. Ti kosti oslabita do te stopnje, da se lahko zlomijo že pri najmanjših poškodbah ali celo vsakodnevnih obremenitvah. Najpogosteje pride do zloma vretenca, kolka ali roke tik nad zapestjem. Ljudje se obolenja pogosto zavedo šele ob takšnem dogodku, ki pa pomeni, da je bolezen že napredovala. Zlomi lahko povzročijo močne bolečine in celo trajno invalidnost, poslabšajo pa tudi kakovost življenja obolelega in njegovih bližnjih.

Znaki osteoporoze

Osteoporoza velja za bolezen, ki se praviloma prične razvijati tiho in neopazno, saj je njen prvi znak največkrat zlom kosti. Pogosta znaka osteoporoze sta tudi izguba telesne višine ali ukrivljenost hrbtenice, ki sta posledici sesedanja vretenc. Slednje lahko poteka povsem brez bolečin, lahko pa se pojavijo bolečine v križu, ki so pogosto eden prvih znakov osteoporoze.

Primarna in sekundarna osteoporoza

Bolezen se v približno 95 odstotkih primerov kaže kot primarna osteoporoza, ki se pojavi s starostjo, najpogosteje pri ženskah po menopavzi. Pri sekundarni osteoporozi so vzrok za nastanek bolezni oziroma manjšanje kostne mase druga obolenja, kot so povečano delovanje ščitnice, sladkorna bolezen, tumorji ipd., ali dolgotrajno jemanje zdravil, škodljivih za kosti, kot so protivnetna zdravila za zdravljenje astme ali revmatizma, veliki odmerki ščitničnih hormonov ipd. V tem primeru moramo zdraviti tudi osnovno bolezen, če želimo izboljšati kostno gostoto.

Kdo je najbolj podvržen osteoporozi

Osteoporoza lahko prizadene tako ženske kot moške, je pa pri ženskah bolezen kar do trikrat pogostejša.

Vzrokov za to je več:

  • Ženske so v povprečju drobnejše konstitucije in imajo manjšo kostno maso kot moški.
  • Starostno pogojeno manjšanje kostne mase je pri ženskah do menopavze podobno kot pri moških, v obdobju menopavze pa se ta izguba zaradi pomanjkanja estrogenov pri ženskah močno pospeši.
  • Pogostost bolezni s starostjo narašča, pri čemer imajo ženske daljšo življenjsko dobo kot moški.
  • Hormonske spremembe pri ženskah so eden glavnih povzročiteljev osteoporoze.

Dejavniki tveganja za osteoporozo

Dejavnike tveganja za osteoporozo lahko razdelimo v dve skupini:

  • Dejavniki, na katere ne moremo vplivati, so starost, spol, dednost, zgodnja menopavza, pozna puberteta, drobna konstitucija.
  • Dejavniki, na katere lahko vplivamo, so pravilna prehrana z dovolj kalcija, primerna telesna aktivnost, zadostna izpostavljenost soncu, opustitev oziroma omejitev škodljivih razvad, kot so kajenje, alkohol, kofein.

Kostno maso zmanjšuje tudi dolgotrajno jemanje nekaterih zdravil, npr. za zdravljenje artritisa, astme, lupusa, raka, bolezni pljuč, ledvic in jeter, depresije in epilepsije.

Bistvo preventive – Kako lahko sami zmanjšamo tveganje za razvoj osteoporoze

Kot pri vsaki drugi bolezni je tudi pri osteoporozi preventiva boljša kot kurativa. Preventivni ukrepi so najuspešnejši, če jih upoštevamo že pred 30. letom starosti. Ravno okoli 30. leta naj bi telo namreč doseglo največjo kostno maso, nato pa ta prične počasi upadati. Za učinkovit boj proti bolezni je pomembno, da posameznik torej že v mladosti skrbi za dobro kostno maso, zlasti z dovolj kalcija in vitamina D ter z zdravim načinom življenja in veliko gibanja.

Diagnostika

Bolezen pogosto ostane neprepoznana do prvega osteoporoznega zloma. Približno dve tretjini zlomov vretenc poteka celo brez simptomov in jih odkrijejo naključno ob rentgenskem slikanju.

Trenutno je glavna metoda za postavitev diagnoze osteoporoze merjenje mineralne kostne gostote z napravo DXA (dvoenergijska rentgenska absorpciometrija).

Zdravljenje osteoporoze

Uživanje zadostne količine vitamina D in kalcija ter zdrav življenjski slog predstavljajo osnovno zdravljenje za bolnike z osteoporozo. To lahko dodatno nadgradimo še z zdravili proti osteoporozi, ki zavirajo razgradnjo kosti in spodbujajo nastanek nove kostne mase.

Laboratorijske preiskave

Krvne preiskave so pomembna diagnostična podpora pri ocenjevanju in spremljanju osteoporoze. Skupaj z merjenjem mineralne kostne gostote zagotavljajo celovitejšo sliko stanja bolezni.

Za vas smo oblikovali dva različno obsežna paketa laboratorijskih preiskav krvi, s katerima lahko preverite vrednosti najpomembnejših dejavnikov za razvoj osteoporoze, oziroma spremljate stanje svoje kostne mase in s tem odziv na zdravljenje.

Paket OSTEOPOROZA in OSTEOPOROZA+

S paketom OSTEOPOROZA lahko preverite osnovne označevalce, ki so pomembni za dobro kostno maso. To so vitamin D, minerali kalcij, fosfor in magnezij ter paratiroidni hormon (intaktni PTH). Paket je namenjen ugotavljanju in spremljanju dejavnikov tveganja za razvoj osteoporoze. Cena paketa je 45,00 EUR.

Paket OSTEOPOROZA+ je nadgradnja paketa OSTEOPOROZA, saj poleg osnovnih označevalcev (vitamin D, minerali kalcij, fosfor in magnezij ter intaktni PTH) vključuje še kostna označevalca razgradnje (CTX – C-terminalni telopeptid kolagena tipa I) in tvorbe kostnega tkiva (PINP – intaktni N-terminalni propeptid prokolagena tipa I). Paket je namenjen bolnikom z osteoporozo, s katerim lahko spremljajo stanje svoje kostne mase in odziv na zdravljenje. Cena paketa je 110,00 EUR

Na preiskavo lahko pridete brez naročanja v dopoldanskem času in na tešče.

Poskrbite za svoje zdravje in pravočasno preprečite posledice, ki jih lahko prinese zmanjšana gostota kosti.

Ker vemo, da je zdravje dragoceno!

 

Zloženka OSTEOPOROZA

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.