-->

Kri v blatu

English Slovenian

Krvavitev iz prebavil je razmeroma pogost in običajno nenevaren pojav, ki pa ga vseeno ne smemo prezreti, saj gre v nekaterih primerih lahko tudi za odraz resnega zdravstvenega stanja.

Vzroki za krvavitev iz prebavil

Vzroki za krvavitev iz prebavil so lahko različni. Glede na izvor ločimo krvavitve iz zgornjega dela prebavil ter krvavitve iz spodnjega dela prebavil.

Najpogosteje so vzrok za obilne krvavitve iz spodnje prebavne cevi raztrgani hemoroidi ali divertikuloza črevesa. Drugi vzroki za krvavitev v spodnjih prebavilih pa so še črevesne razpoke, kronična vnetna bolezen črevesa, tumorji in polipi.

Najpogostejši vzroki za krvavitev iz zgornjih prebavil so peptična razjeda želodca in dvanajstnika, erozivni gastritis (vnetje sluznice želodca), lahko pa tudi okužba z bakterijo H. Pylori.

Prikrita ali vidna kri v blatu

Krvavitve iz prebavil delimo na akutne, ki nastanejo nenadoma in se običajno kažejo z obilno izgubo krvi, ki težko ostane neopažena ter na kronične, pri katerih bolniki počasi in nezaznavno izgubljajo kri skozi prebavno cev.

V kolikor se krvavitev iz prebavil kaže kot kri na blatu oziroma sled krvi na toaletnem papirju ali v toaletni školjki je zadeva lažja in se lahko takoj prične z iskanjem vzrokov za krvavitev.

Najbolj nevarne pa so prikrite krvavitve, ki jih s prostim očesom ne opazimo in tako dolgo časa sploh ne vemo, da se v našem telesu nekaj dogaja.

Barva krvi v blatu

Barva krvi v blatu nam lahko pomaga ugotoviti, kje prihaja do krvavitve v prebavilih in kaj jo povzroča.

Svetlo rdeča barva krvi v blatu je najpogosteje posledica analne razpoke ali notranjih hemoroidov.

Temno rdeča kri lahko pomeni, da so krvavite v debelem črevesu.

Črna ali katranska barva blata pa nakazuje na krvavitev v želodcu.

Rak na debelem črevesu in danki

Rak na debelem črevesu in danki je, po podatkih Onkološkega inštituta, eden najpogostejših rakov v Sloveniji, saj za njim vsako leto zboli okoli 1400 ljudi. Tveganje za razvoj raka debelega črevesa in danke naraste po 50. letu starosti. Hkrati pa je te vrste rak tudi drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji, saj je bolezen največkrat odkrita prepozno.

Znaki, na katere morate biti pozorni

Uspešnost zdravljenja raka debelega črevesa in danke je zelo odvisna od zgodnje diagnoze

Najpogostejši znaki, ki zahtevajo pozornost in čimprejšnje nadaljnje ukrepanje so:

  • bolečina v trebuhu,
  • spremenjen način odvajanja blata,
  • izmenjujoče se zaprtje in driske,
  • kot svinčnik tanko blato,
  • črno blato,
  • kri v blatu,
  • povečano izločanje sluzi,
  • nenamerno hujšanje,
  • vrtoglavice ali omotice, ki so posledica anemije zaradi izgube krvi.

Laboratorijske preiskave blata na kri

Odkrivanje še tako majhnih količin krvi v blatu je izrednega pomena za zgodnje odkrivanje in nadaljnje zdravljenje bolezni prebavil, kot so razjede, rak in drugo. Prikrito krvavitev v blatu je možno dokazati z laboratorijsko preiskavo blata na kri.

Cena preiskave enega vzorca je 7,00 EUR

Ključnega pomena za izvedbo preiskave je pravilno vzet vzorec blata, saj nepravilen odvzem lahko pomembno vpliva na rezultate njegove analize. Za boljše in zanesljivejše rezultate je običajno potrebno pregledati najmanj 3 različne zaporedne vzorce blata. Natančnejša navodila za pravilen odvzem vzorca najdete TUKAJ.

Kako naprej?

V primeru pozitivnega testa preiskave blata na kri vam svetujemo čimprejšnji obisk osebnega zdravnika, ki bo najverjetneje odredil nadaljnje preiskave. Za ugotovitev vira krvavitve so poleg skrbne anamneze in natančnega kliničnega pregleda bolnika najučinkovitejše endoskopske preiskovalne metode.

V kolikor imate tudi vi težave, ki nakazujejo na bolezen prebavil ne odlašajte in se testirajte.

Ker vemo, da je zdravje dragoceno!

  

Adria lab d.o.o. | Šestova ulica 2, 1000 Ljubljana  | e-mail: laboratorij@adrialab.si

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.