LDH 1,80

Največkrat se jo uporablja za ugotavljanje celične nekroze ali hemolize.

Je encim, prisoten v celicah vseh tkiv, največ pa ga najdemo v srcu, jetrih, mišicah in ledvicah.

Zvišane vrednosti LDH (laktat dehidrogenaza) so lahko posledica: srčnega infarkta, megaloblastne in hemolitične anemije, razsejanega karcinoma, šoka, mišične distrofije, hepatitisa (toksični, virusni, ciroza) ali pljučne embolije.

Referenčne vrednosti (µkat/L): Moški: < 4.13 ; Ženske: < 4.12

LDL holesterol 1,60

Odkrivanje povišanega LDL-holesterola (Low Density Lipoprotein) omogoča pravočasno odkrivanje tveganja za aterosklerotična obolenja in ga lahko uporabljamo za vpeljevanje zdravljenja z zdravili, ki znižujejo raven lipidov. LDL-holesterol ima pomembno vlogo pri nastanku srčno žilnih bolezni, saj je povezan z nalaganjem lipidov in lipoproteinskih različic v žilah. Kombinacija povišanega LDL-holesterola in povišanih trigliceridov predstavlja izredno veliko tveganje za nastanek teh bolezni. To privede do ateroskleroze ali poapnenja žil in s tem do povišane ogroženosti za srčno-žilne zaplete.

LDL je prenašalec holesterola v krvi do perifernih tkiv.

Zvišane vrednosti LDL-holesterola so lahko posledica družinske hiperlipidemije.

Znižane vrednosti LDL-holesterola so lahko posledica podhranjenosti ali zmanjšane absorbcije.

Referenčne vrednosti (mmol/L): 2.0 - 3.5

LH 8,00

LH (luteinizirajoči hormon) se določa za napovedovanje ovulacije, ugotavljanju neplodnosti in odkrivanju motenj v delovanju hipofize in spolnih žlez.

LH in FSH (folikel stimulirajoči hormon) spadata med gonadotropine. Skupaj regulirata in stimulirata rast in delovanje gonad (jajčnikov in testisov). Pri ženskah gonadotropini nadzorujejo menstrualni cikel.

Do pubertete se koncentracije FSH in LH med deklicami in dečki ne razlikujejo; so pa nižje kot pri odraslih. V času pubertete vrednosti FSH in LH pri deklicah narastejo bolj kot pri dečkih. Pri ženskah v rodni dobi prihaja med menstrualnim ciklom do sprememb v koncentracijah obeh hormonov, kar pogojuje fiziologijo reprodukcije. V obdobju pred ovulacijo je značilen hiter in visok porast LH, medtem ko je porast FSH v tem času manjši. Spremembe v koncentraciji FSH in LH imajo za posledico neobičajne menstrualne cikle.

V jajčnikih LH stimulira rast foliklov ter zviša sintezo estrogenov in progesterona. Najvišjo vrednost LH doseže v sredini menstrualnega cikla. Stimulira ovulacijo in nastanek rumenega telesca, le-to pa sprošča progesteron. Pri moških LH stimulira nastanek testosterona v celicah testisov.

Zvišane vrednosti LH pri ženskah so posledica: primarne amenoreje, menopavze, sindroma policističnih jajčnikov, hipergonadotropnega hipogonadizma ali ovulacije.

Zvišane vrednosti FSH pri moških so posledica: Klinefelterjevega sindroma, anorhizma (prirojeno manjkanje testisov) ali hipergonadotropnega hipogonadizma.

Referenčne vrednosti (IU/L): Moški: 0.57 – 12.07 ; Ženske: folikularna faza: 1.80 – 11.78 ; ovulacijska faza: 7.59 – 89.08 ; lutealna faza: 0.56 – 14.00 ; postmenopavza: 5.16 – 61.99

Lipaza 2,20

Encim lipaza je pomemben pri diagnozi bolezni trebušne slinavke.

Tvori se v trebušni slinavki in izloča s sokom trebušne slinavke. V tankem črevesu jo aktivirajo žolčna kislina, albumini in kalcijevi ioni. Optimalno deluje pri pH 8,8.

Zvišane vrednosti lipaze so lahko posledica: bolezni trebušne slinavke (akutni, kronični, obstruktivni pankreatitis, tumorji), akutna in kronična odpoved ledvic, diabetična ketoacidoza, akutni holestitis.

Referenčne vrednosti (µkat/L): < 1.00

Lipoprotein(a) 20,00

Lipoprotein(a) je kompleks sestavljen iz LDL-u podobnega delca in apolipoproteina(a). Zaradi svojih proaterogenih in protrombotičnih lastnosti sodeluje pri nastanku aterosklerotičnega plaka in zavira njegov razkroj. Vrednosti Lipoproteina(a) v krvi so genetsko pogojene in jih ne moremo znižati s prehrano ali spremembo življenjskega sloga.

Zvišana vrednost Lipoproteina(a) v krvi predstavlja visoko tveganje za razvoj srčno žilnih bolezni neodvisno od ostalih dejavnikov tveganja. Ker se zvišanih vrednosti trenutno še ne zdravi z zdravili, je potrebno čim bolj zmanjšati ostale dejavnike tveganja za razvoj srčno žilnih bolezni (visoke vrednosti holesterola, kajenje, debelost, sladkorna bolezen, hipertenzija…).

Vrednosti Lipoproteina(a) so določene genetsko in pomagajo pri določanju tveganja za razvoj srčno žilnih bolezni.

Referenčne vrednosti (mg/L): < 300  

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.