Uravnavanje ravni glukoze v krvi je verjetno ena najbolj pomembnih telesnih funkcij. Kadar ta funkcija ne deluje pravilno, to negativno vpliva na celo telo, zato je dobro imeti vrednosti glukoze v svojem telesu vedno pod kontrolo. 

Prav tako pa je pomembna tudi vrednost inzulina v krvi, saj ta skrbi za nižanje ravni krvnega sladkorja. Ob rednem uživanju hrane z visokim glikemičnim indeksom je inzulin ves čas povišan, kar lahko privede do inzulinske rezistence. Takrat se celice na inzulin ne odzivajo več, posledica tega pa je kronično povišana koncentracija sladkorja v krvi. Odpornost na inzulin se lahko razvije v prediabetes ali v sladkorno bolezen tipa 2.

Glukoza 1,30

Določanje glukoze v krvi se največkrat uporablja za diagnostiko ali kontrolo sladkorne bolezni.

Glukoza je najpomembnejši monosaharid v krvi. Služi kot vir energije za nemoteno opravljanje celičnih funkcij. Večji del glukoze se iz krvi prenese v jetra.

Zvišane vrednosti glukoze so lahko posledica: diabetes mellitusa, obolenja nadledvične žleze (povečano delovanje, tumor) ali obolenja pankreasa (pankreatitis, karcinom).

Znižane vrednosti glukoze so lahko posledica: obolenja jeter, alkoholizma, tumorja trebušne slinavke ali kroničnega obolenja ledvic.

HbA1c 7,20

Preiskava se uporablja za spremljanje urejenosti sladkorne bolezni.

Glikolizirani hemoglobin je prisoten v približno 7 % v krvi posameznika. HbA1c izraža povprečni nivo glukoze v preteklih 2-3 mesecih. Odstopanje navzgor kaže na daljše obdobje povišanega nivoja glukoze v krvi.

Vzrok za zvišane vrednosti HbA1c je diabetes mellitus (sladkorna bolezen).

Inzulin 17,00

Analizo izvajajo v partnerskem laboratoriju. Na izvid se čaka nekaj dni.

HOMA index 18,30

Inzulinska rezistenca - izračun iz inzulina in glukoze.

Analizo izvajajo v partnerskem laboratoriju. Na izvid se čaka nekaj dni.

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.