Urat 1,50

Urat ali sečna kislina se največkrat določa v procesu diagnostike ali kontrole zdravljenja putike.

Je končni produkt razgradnje purinov in večinoma nastaja v jetrih. Večino se ga iz telesa izloči skozi ledvice, manjši del pa skozi črevo. Povečanje količine urata v telesu je posledica povečane produkcije ali zmanjšanega izločanja.

Zvišane vrednosti urata so lahko posledica: putike, okvare ledvic, malignih tumorjev, stradanja, okvare encimov pri metabolizmu purinov ali kemoterapije.

Znižane vrednosti urata so lahko posledica: zmanjšane sinteze urata, obolenj jeter ali povečanega ledvičnega izločanja (okvara ledvic).

Referenčne vrednosti (μmol/L): Moški: 220 - 450 ; Ženske: 150 – 370

Uricult 5,00

Okužba sečnih poti sodi med najpogostejše bakterijske okužbe, ki jo največkrat povzročajo Escherichia coli, Klebsiella, Proteus, enterokoki in stafilokoki. Okužbe ponavadi najprej prizadenejo spodnja sečila (sečnica, mehur), lahko pa se širijo tudi v zgornja sečila (sečevod, ledvice). Urin v mehurju zdravega človeka je sterilen, je pa tudi hranljivo gojišče, idealno za razmnoževanje bakterij.

Uricult je hitra metoda za ugotavljanje urinske infekcije. Temelji na gojenju bakterij iz urina na agarskem gojišču. Po 24-urni inkubaciji preštejemo število poraslih bakterijskih kolonij.

Za izvedbo preiskave potrebujemo urin. Pacient zajame srednji curek prvega jutranjega urina ali urina, ki je bil v mehurju zadržan vsaj 4 ure. 

Izvid je običajno na voljo v 24 urah.

Orientacijske referenčne vrednosti: negativno (manj kot 103 kolonij/ml)  

Podajanje rezultatov: rezultat je podan kot 0 (negativno) ali 1 (pozitivno).

Urinski sediment 3,00

Preiskave urina so najpomembnejše pri odkrivanju bolezni ledvic in sečnih poti. Mikroskopska preiskava sedimenta je poleg osnovne analize drugi del analize urina, ki daje vpogled na podatke, ki niso vidni pri kemični preiskavi urina. 

V urinskem sedimentu določamo naslednje analite:

Levkociti v urinu so posledica okužbe sečil ali ledvične bolezni brez infekcije. Zvišane vrednosti so posledica okužbe sečil, ledvične bolezni.

Eritrociti: Zvišane vrednosti so posledica sečnih kamnov, vnetij ledvic, alergije, hemolitične anemije, transfuzije inkompatibilne krvi.

Cilindri so odlitki ledvičnih tubulov. Na osnovo cilindrov iz beljakovin ali hialina se lahko lepijo različne celice po katerih cilindre poimenujemo: hialini, granulirani (drobno, grobo), eritrocitni, levkocitni, epitelni, maščobni, voščeni, pigmentni ali mešani. Zvišane vrednosti so posledica ledvičnih obolenj.

Bakterije, glive in paraziti v urinu nam dajo informacijo o povzročitelju okužbe. Zvišane vrednosti so posledica infekcij.

Kristali so posledica sečnih in ledvičnih kamnov, presnovnih motenj ali terapije z nekaterimi zdravili. Kristalizacija se pospeši, če urin hranimo pri nižji temperaturi, zato je njihov diagnostični pomen omejen. Zvišane vrednosti so posledica sečnih in ledvičnih kamnov, presnovnih motenj, terapije z nekaterimi zdravili.

Epitelne celice delimo glede na izvor in obliko. Izhajajo iz ledvičnega epitela, epitela sečnih poti ali epitela zunanjih genitalnih organov. Zvišane vrednosti so posledica vnetij ali drugih zdravstvenih težav.

Maščobe se nahajajo v urinu kot proste maščobne kapljice ali z maščobo napolnjene odluščene tubulne epitelijske celice in levkociti. Zvišane vrednosti so posledica nefrotskega sindroma ali embolije.

Referenčne vrednosti: eritrociti do 3; levkociti do 5; cilindri do 2; epitelne celice malo; patološki kristali negativno (0)

Referenčne vrednosti so podane za vidna polja pri večji povečavi (400x) razen za cilindre in patološke kristale - tu sta upoštevana manjša povečava (100x) in ves preparat.

OPOZORILO: Pod mikroskopom natančno pregledamo celoten urinski sediment, na izvidu pa podamo samo celice in druge vključke, ki jih v sedimentu opazimo.

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.