Retikulociti 6,00

Razvoj eritrocitov poteka v večih stopnjah, ki si sledijo v naslednjem vrstnem redu: pronormoblast, bazofilni normoblast, polikromatski normoblast, ortokromatski normoblast, retikulocit in eritrocit. Retikulociti so prva razvojna stopnja brez jedra, ki še vsebuje ostanke ribosomov in mitohondrijev. Večina retikulocitov dozoreva v kostnem mozgu, manjši del pa šele v periferni krvi. Dozorevanje iz pronormoblasta v retikulocit traja okoli 110 ur, iz retikulocita v eritrocit pa od enega do treh dni.

Normalno je v krvi od 5 do 15 retikulocitov na 1000 eritrocitov.

Spremenjene vrednosti retikulocitov zaznamo pri: anemijah

Referenčne vrednosti: 34.0 – 120.6 x 109/L

RF - revma faktor 3,70

Revma faktor je skupina avtoprotiteles, njegovo vsebnost pa se največkrat izmeri pri sumu na revmatoidni artritis. V kombinaciji s kliničnimi znaki je v pomoč pri diagnosticiranju bolezni in pri njeni prognozi, normalne vrednosti pa bolezni ne izključujejo. Prisotnost v krvi lahko kaže tudi na nekatere druge avtoimune procese v organizmu. Lahko je povišan tudi pri zdravih ljudeh, še posebej pri starejših od 60 let.

Zvišane vrednosti revmatoidnega faktorja so lahko posledica: revmatoidnega artritisa, infekcijskega hepatitisa, kroničnih jetrnih bolezni ali virusnih infekcij.

Referenčne vrednosti (kIU/L): < 30

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.