Bolezni srca in ožilja so vodilni vzrok smrti in umrljivosti po vsem svetu. Vključujejo širok spekter bolezni, ki prizadenejo krvne žile, predvsem arterije, ali srce. Te bolezni se zaradi dolgotrajne izpostavljenosti dejavnikom tveganja razvijajo postopoma od drugega ali tretjega desetletja življenja naprej. Ker jih je kasneje težko zaustaviti je ključnega pomena, da zgodaj prepoznamo kakršna koli tveganja za njihov razvoj, vzdržujemo zdrav način življenja in zgodaj začnemo zdravljenje, če se zdi potrebno. 

CK 1,70

Kreatin kinazo se največkrat določa ob sumu na poškodbo srčne mišice ali skeletnih mišic.

Zvišane vrednosti CK - kreatin kinaze so lahko posledica: mišične distrofije (tip Duchenne), miokardialnega infarkta, akutne mioglobinurije, težkih fizičnih naporov, nekaterih oblik levkemije, hipotiroidizma ali možganskega infarkta.

LDH 1,70

Je encim, prisoten v celicah vseh tkiv, največ pa ga najdemo v srcu, jetrih, mišicah in ledvicah.

Zvišane vrednosti LDH (laktat dehidrogenaza) so lahko posledica: srčnega infarkta, megaloblastne in hemolitične anemije, razsejanega karcinoma, šoka, mišične distrofije, hepatitisa (toksični, virusni, ciroza) ali pljučne embolije.

NT-pro BNP 25,00

NT-proBNP (N-terminalni fragment pro B-tipa natriuretičnega peptida) je zgodnji označevalec srčnega popuščanja, zlasti sistolične in diastolične motnje v delovanju levega prekata. Določa se ga za odkrivanje milejših oblik srčnega popuščanja pri ogroženih posameznikih ali za sledenje poteka bolezni in spremljanje zdravljenja.

Sintezo in sproščanje BNP sproži raztezanje srčnih mišičnih celic in preobremenitev volumna srca. Izloča se iz stene levega ventrikla v količini, ki je približno sorazmerna z napetostjo stene, zato je NT-proBNP pomemben neodvisen napovedovalec zgodnje smrti pri pacientih z akutnim koronarnim sindromom.

Vrednosti se vedno interpretirajo v kombinaciji s kliničnim stanjem, saj so odvisne od mnogih dejavnikov.

Povišane vrednosti NT-proBNP zaznamo pri: srčnem popuščanju ali motnjah v delovanju levega prekata.

homocistein 25,00

Določitev homocisteina pomaga pri oceni tveganja za kardiovaskularne bolezni. Povišana vrednost homocisteina je spremenljiv in neodvisen dejavnik tveganja za koronarno arterijsko bolezen, infarkt in globoko vensko trombozo. 

Zvišane vrednosti homocisteina zaznamo pri: pomanjkanju folne kisline, vitamina B6 in vitamina B12, homocistinuriji, kronični ledvični bolezni ali koronarni arterijski bolezni, infarktu in globoki venski trombozi.

mioglobin 11,00

Določanje mioglobina v serumu je pomembno za diagnosticiranje akutnega miokardnega infarkta. Je mišični pigment, ki prenaša kisik v srčni in skeletnih mišicah. Ob poškodbi mišičnih celic se izloča v kri. Koncentracija mioglobina v serumu poraste približno dve uri po miokardnem infarktu, najvišjo koncentracijo doseže po 8-10 urah in se po približno 24 urah zniža na normalno raven.

Spremljanje koncentracije mioglobina pripomore k oceni uspešnosti trombolitične terapije.

Povišane koncentracije mioglobina se lahko pojavijo tudi po poškodbi skeletnih mišic in pri zelo zmanjšani ledvični funkciji. Vrednosti mioglobina so lahko zmerno povišane tudi pri kroničnih ishemičnih srčnih boleznih (npr. nestabilna angina pektoris).

Povišane vrednosti mioglobina zaznamo pri: akutnem miokardnem infarktu ali poškodbi skeletnih mišic.

troponin 14,00

Troponin I se po miokardnem infarktu ali ishemični poškodbi srca sprosti iz srčne mišice v krvni obtok. Povišane vrednosti troponina I lahko zaznamo že v treh urah po začetni bolečini v prsih. Najvišjo koncentracijo doseže med 8 do 28 ur po miokardnem infarktu in ostane povišan še 3 do 10 dni.

lipoprotein(a) 20,00

Lipoprotein(a) je kompleks sestavljen iz LDL-u podobnega delca in apolipoproteina(a). Zaradi svojih proaterogenih in protrombotičnih lastnosti sodeluje pri nastanku aterosklerotičnega plaka in zavira njegov razkroj. Vrednosti Lipoproteina(a) v krvi so genetsko pogojene in jih ne moremo znižati s prehrano ali spremembo življenjskega sloga.

Zvišana vrednost Lipoproteina(a) v krvi predstavlja visoko tveganje za razvoj srčno žilnih bolezni neodvisno od ostalih dejavnikov tveganja. Ker se zvišanih vrednosti trenutno še ne zdravi z zdravili, je potrebno čim bolj zmanjšati ostale dejavnike tveganja za razvoj srčno žilnih bolezni (visoke vrednosti holesterola, kajenje, debelost, sladkorna bolezen, hipertenzija…).

Vrednosti Lipoproteina(a) so določene genetsko in pomagajo pri določanju tveganja za razvoj srčno žilnih bolezni.

apolipoprotein A1 18,00

Analizo izvajajo v partnerskem laboratoriju. Na izvid se čaka cca 14 dni. Izvid je izdan v angleškem jeziku.

apolipoprotein A2 18,00

Analizo izvajajo v partnerskem laboratoriju. Na izvid se čaka cca 14 dni. Izvid je izdan v angleškem jeziku.

apolipoprotein B 18,00

Analizo izvajajo v partnerskem laboratoriju. Na izvid se čaka cca 14 dni. Izvid je izdan v angleškem jeziku.

apolipoprotein E 18,00

Analizo izvajajo v partnerskem laboratoriju. Na izvid se čaka cca 14 dni. Izvid je izdan v angleškem jeziku.

hs-CRP 8,00

C-reaktivni protein visoko občutljiv (hs CRP) se izloča v akutni fazi vnetnih reakcij. Njegova koncentracija se hitro poviša med vnetnimi procesi. Visoko občutljiv CRP (hs CRP) se uporablja pri odkrivanju začetnega vnetja ateroskleroze.

Meritev hs CRP se izvaja dvakrat, priporočeno v dveh tednih razmika, na tešče. Preiskovancev, ki prebolevajo aktivno okužbo, imajo znake sistemskih vnetnih bolezni ali so poškodovani, se ne testira. Če je vrednost hs CRP večja od 10 mg/L, se analiza ponovi, pri preiskovancu pa se izključi možnost okužbe ali vnetja.

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.