Med osnovne laboratorijske preiskave sodijo tiste, s katerimi določamo prisotnost ali odsotnost vnetja. Rečemo jim vnetni parametri ali kazalniki vnetja, z njimi pa lahko določimo morebitno vnetje v telesu. 

HEMOGRAM 3,00

Hemogram združuje preiskave rdeče (eritrociti), bele (levkociti) in trombocitne krvne slike.

Eritrociti so najštevilčnejše krvne celice, ki zaradi hemoglobina, ki ga vsebujejo, dajejo krvi rdečo barvo. Nastajajo v kostnem mozgu, razpadajo pa večinoma v vranici in manjši del v krvi. Njihova življenjska doba je 110 – 120 dni.

Hemoglobin prenaša kisik iz pljuč v tkiva in delno tudi ogljikov dioksid iz tkiv v pljuča. Sestavljen je iz proteinskega in neproteinskega dela. Neproteinski del je sestavljen iz štirih hemov, na katere je vezano železo. Na vsak atom železa se reverzibilno veže ena molekula kisika.

Levkociti so celice, katerih glavna vloga je zaščita organizma pred različnimi toksičnimi snovmi. Njihovo določanje je pomembno za diagnostiko virusnih in bakterijskih infekcij ter spremljanje imunološkega stanja organizma. Nastajajo v kostnem mozgu in po krvnem obtoku prehajajo v tkiva, kjer tudi propadejo. Različni levkociti imajo segmentirana in nesegmentirana jedra.

Trombociti nastajajo v kostnem mozgu ob razpadu megakariocitov, razgrajujejo pa se predvsem v vranici in tudi v jetrih. Njihova življenjska doba je 8 do 10 dni. Trombociti sodelujejo v procesih primarne hemostaze in koagulacije krvi. Sodelujejo tudi pri vnetnih procesih in imajo sposobnost fagocitoze (uničevanja patogenih mikroorganizmov).

Hematokrit pomeni volumen stisnjenih eritrocitov v volumnu polne krvi.  

MCV – pomeni povprečni volumen eritrocita.

MCH – pomeni povprečno količino hemoglobina v eritrocitu.

MCHC – pomeni povprečno koncentracijo hemoglobina v volumnu eritrocitov in nam pove količino hemoglobina v 1 litru eritrocitov. 

RDW –  pomeni razporeditev eritrocitov v krvi glede na njihovo velikost.

MPV – pomeni povprečni volumen trombocita. 

Orientacijske referenčne vrednosti za odrasle osebe:

eritrociti: Ž: 3.8 – 4.8 x 1012/L ; M: 4.50 – 5.50 x 1012/L

levkociti: 4.0 – 10.0 x 109/L

trombociti: 150 – 410 x 109/L

hemoglobin: Ž: 120 – 150 g/L ; M: 130 – 170 g/L

hematokrit: Ž: 0.360 – 0.460 l ; M: 0.400 – 0.500 l

MCV: 83.0 – 101.0 fl

MCH: 27.0 – 32.0 pg

MCHC: 315 – 345 g/L

RDW: 11.6 – 14.0 %

MPV: 7 – 11 fl

SEDIMENTACIJA 2,00

Sedimentacija je spontano sesedanje eritrocitov. Celice se sesedajo zaradi lastne teže, sesedanju pa nasprotuje vzgon plazme. Ker je v krvi od vseh celic največ eritrocitov, govorimo o sesedanju le teh.

Na hitrost sedimentacije vplivajo naslednje spremembe v krvi: število, velikost in oblika eritrocitov, beljakovine v krvni plazmi, nekatera zdravila (antirevmatiki, kortizon, aspirin, itd). Sedimentacijo pospeši znižana številčna koncentracija eritrocitov, nekatere patološke oblike eritrocitov, zvišane koncentracije fibrinogena in povišani imunoglobulini.

Povišana (pospešena) sedimentacija je posledica: infekcijskih bolezni, malignih obolenj, anemij, revmatičnih obolenj, nosečnosti, menstruacije, starosti pacienta.

Referenčne vrednosti (mm/h): < 15

CRP 3,10

CRP se običajno določa za odkrivanje sistemskih vnetnih procesov, vrednotenje zdravljenja bakterijskih infekcij z antibiotiki, odkrivanje intrauterinih infekcij, razlikovanje med aktivnimi in neaktivnimi oblikami bolezni s hkratnimi infekcijami, nadzorovanje zdravljenja revmatičnih obolenj, določanje prisotnosti postoperativnih zapletov v zgodnji fazi, ločevanje med infekcijo in zavrnitvijo kostnega mozga pri transplantaciji in nekatera druga stanja.

Njegova koncentracija se med vnetnimi procesi hitro poviša in nakazuje resnost okužbe.

Je protein akutne faze nespecifične imunske obrambe. Zavira vnetno aktivnost in tako preprečuje večje poškodbe tkiva.

Zvišane vrednosti CRP (C-reaktivni protein) so lahko posledica: akutnih bakterijskih in virusnih infekcij ter infekcij s paraziti, revmatskih obolenj, sindroma amnijske infekcije, pankreatitisa, kolagenoze, neoplastične proliferacije, operacije ali miokardnega infarkta.

Referenčne vrednosti (mg/L): < 5

 

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.