Natrij 1,30

Koncentracija natrija v krvi se največkrat poruši ob zmanjšanem vnosu tekočine v telo, pospešeni izgubi tekočine iz telesa ali povečanem vnosu soli s hrano.

Natrij prehaja v telo v obliki NaCl z absorpcijo iz hrane, izloča pa se z urinom. Natrij je glavni kation zunajcelične tekočine. S kloridnim anionom sta glavna faktorja za vzdrževanje osmotskega tlaka in kislo-bazičnega ravnotežja.

Zvišane vrednosti natrija v serumu so lahko posledica: povečane funkcije nadledvične žleze, prekomernega izgubljanja tekočine, pri čemer se izgublja le voda, visokega vnosa soli ali poškodbe možganov.

Znižane vrednosti natrija v serumu so lahko posledica: gastrointestinalnih motenj (bruhanje, driska, čir na želodcu, tumor na želodcu, gastritis), močne diureze, zmanjšanega delovanja nadledvične žleze, obolenja ledvic (zmanjšana reabsorbcija), močnega znojenja ali vnetnih obolenj.

Referenčne vrednosti (mmol/L): 136 – 145

NSE 25,00

Tumorski označevalec. Pred testiranjem priporočamo posvet z zdravnikom.

Nevron specifična enolaza (NSE) je tumorski označevalec za spremljanje in prognozo drobnoceličnega raka pljuč in nevroblastomov.

Povišane vrednosti NSE zaznamo pri: drobnoceličnem raku pljuč, nevroblastomu, tumorjih endokrinih žlez, tumorju testisov ali benignih pljučnih in možganskih bolezni.

Referenčne vrednosti (µg/L): < 16.3

Analizo izvaja partnerski laboratorij. Izvide prejmete v nekaj dneh.

NT-pro BNP 25,00

NT-proBNP (N-terminalni fragment pro B-tipa natriuretičnega peptida) je zgodnji označevalec srčnega popuščanja, zlasti sistolične in diastolične motnje v delovanju levega prekata. Določa se ga za odkrivanje milejših oblik srčnega popuščanja pri ogroženih posameznikih ali za sledenje poteka bolezni in spremljanje zdravljenja.

Kronično srčno popuščanje je klinični sindrom, ki ga povzroča poslabšanje srčnega črpanja. Motnje v delovanju levega prekata so posledica koronarne srčne bolezni, arterijske hipertenzije, bolezni zaklopk ali primarne miokardne bolezni. Če motnje v delovanju levega prekata ostanejo nezdravljene, je pri napredovanju te bolezni velika verjetnost smrti zaradi nenadnega zastoja srca.

Sintezo in sproščanje BNP sproži raztezanje srčnih mišičnih celic in preobremenitev volumna srca. Izloča se iz stene levega ventrikla v količini, ki je približno sorazmerna z napetostjo stene, zato je NT-proBNP pomemben neodvisen napovedovalec zgodnje smrti pri pacientih z akutnim koronarnim sindromom.

Vrednosti se vedno interpretirajo v kombinaciji s kliničnim stanjem, saj so odvisne od mnogih dejavnikov.

Povišane vrednosti NT-proBNP zaznamo pri: srčnem popuščanju ali motnjah v delovanju levega prekata.

Referenčne vrednosti (ng/L): < 125

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.