Sečnina 1,50

Sečnina (urea) se iz telesa izloča v glavnem preko ledvic, zato se uporablja za nadzor njihovega delovanja.

Sečnina je končni produkt razgradnje beljakovin in aminokislin.

Zvišane vrednosti sečnine so lahko posledica: oslabljene funkcije ledvic, različnih hiperuremij ali ciroze jeter.

Znižane vrednosti sečnine so lahko posledica: dolgotrajnega stradanja ali hude poškodbe jeter.

Referenčne vrednosti (mmol/L): Moški: 3.2 - 9.2; Ženske: 2.5 - 7.2

Sedimentacija 2,00

Sedimentacija je spontano sesedanje eritrocitov. Celice se sesedajo zaradi lastne teže, sesedanju pa nasprotuje vzgon plazme. Ker je v krvi od vseh celic največ eritrocitov, govorimo o sesedanju le teh.

Na hitrost sedimentacije vplivajo naslednje spremembe v krvi: število, velikost in oblika eritrocitov, beljakovine v krvni plazmi, nekatera zdravila (antirevmatiki, kortizon, aspirin, itd). Sedimentacijo pospeši znižana številčna koncentracija eritrocitov, nekatere patološke oblike eritrocitov, zvišane koncentracije fibrinogena in povišani imunoglobulini.

Povišana (pospešena) sedimentacija je posledica: infekcijskih bolezni, malignih obolenj, anemij, revmatičnih obolenj, nosečnosti, menstruacije, starosti pacienta.

Referenčne vrednosti (mm/h): < 15

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.