Beta hCG 11,00

Merjenje koncentracije humanega horionskega gonadotropina omogoča določitev nosečnosti že en teden po oploditvi, saj nastaja v placenti med nosečnostjo. V prvih treh mesecih nosečnosti koncentracija hormona narašča, nato pa začne padati. Previsoke vrednosti lahko pomenijo večplodno nosečnost, prenizke pa splav ali intrauterino smrt. Skupaj z nekaterimi drugimi parametri se uporablja za odkrivanje trisomije 21 pri zarodku.

Zvišane vrednosti beta hCG so posledica nosečnosti.

Ta preiskava je namenjena izključno za ugotavljanje zgodnje nosečnosti.

Referenčne vrednosti (IU/L): < 5.0: negativno (nosečnost je izključena) ; 5.0 - 25.0 mejno (nosečnost je možna, potrebna je ponovitev testa čez nekaj dni) ; > 25.0: pozitivno (nosečnost je potrjena)

Beta hCG - tumorski označevalec 11,00

Tumorski označevalec. Pred testiranjem priporočamo posvet z zdravnikom.

Humani horionski gonadotropin nastaja v placenti med nosečnostjo. Povišane koncentracije hCG, ki niso povezane z nosečnostjo, najdemo pri pacientih s tumorji mod, ovarijev, mehurja, trebušne slinavke, želodca, pljuč in jeter.

Zvišane vrednosti hCG so posledica: nosečnosti ali tumorjev mod in ovarijev.

Referenčne vrednosti (IU/L): Moški: < 2.0 ; Ženske: <7.0

Bilirubin - celokupni 1,50

Preiskava se največkrat uporablja ob sumu na povečano razgradnjo rdečih krvničk ali bolezni jeter.

Bilirubin nastaja iz hemoglobina pri razgradnji rdečih krvničk. Celokupni bilirubin je seštevek direktnega in indirektnega bilirubina.

Zvišane vrednosti celokupnega bilirubina so lahko posledica: zlatenice, hemolize (kot bolezenskega stanja – razgradnja hemoglobina), napak v mehanizmu konjugacije v hepatocitih, bolezni jeter (ciroza, tumorji, metastaze), virusnega hepatitisa, uremije ali hiperbilirubinskega sindroma.

Referenčne vrednosti (µmol/L): < 20,5

Bilirubin - direktni 1,50

Pri zlatenici določanje vrednosti celokupnega in direktnega bilirubina pomaga razlikovati ali gre za bolezen jeter ali so vzroki izven jeter.

Direktni bilirubin nastaja iz indirektnega s konjugacijo v jetrih.

Zvišane vrednosti direktnega bilirubina so lahko posledica: zlatenice, hemolitične anemije, bolezni jeter (ciroza, tumorji, zamaščena jetra) ali akutnega ali kroničnega virusnega hepatitisa.

Referenčne vrednosti (µmol/L): < 8,6

Bris na podančice 4,00

Otroška podančica (Enterobius vermicularis) je najpogostejši povzročitelj parazitske črevesne bolezni pri otrocih. Podančice so do 1 cm dolge gliste, ki živijo v spodnjem delu tankega črevesa in v debelem črevesu. Oplojena samica navadno ponoči med spanjem potuje skozi zadnjik v toplo in vlažno kožo perianalnih gub, kjer izleže jajčeca. Jajčeca so ovalna, brezbarvna, dolga 50 do 60 µm in široka 20 do 30 µm. S prostim očesom niso vidna, jih pa lahko dokažemo s pomočjo perianalnega brisa, ki ga pregledamo pod mikroskopom.

Odvzem vzorca: perianalni bris odvzamemo s prozornim lepilnim trakom tako, da z njim odtisnemo predel zadnjika in presredka (zjutraj pred iztrebljanjem in umivanjem) ter odvzeti bris brezhibno nalepimo na objektno stekelce. Vzorec mora biti označen z imenom in priimkom, datumom rojstva ter datumom odvzema vzorca. Celofanski trak se pregleda pod mikroskopom.

Orientacijske referenčne vrednosti: 0 (jajčeca niso prisotna)

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.