-->

Albumin

English Slovenian

Znižane vrednosti albumina so povezane z boleznimi jeter, odzivom akutne faze ali kroničnim vnetjem.

Albumin je prosti protein, ki predstavlja 55-65% vseh plazemskih proteinov. Sintetizira se v jetrih. V plazmi ohranja primeren tlak, vpleten je v transport in shranjevanje različnih ligandov in je vir endogenih aminokislin. Albumin veže in raztaplja različne molekule kot so bilirubin, kalcij in dolgoverižne maščobne kisline. Zmožen je vezave toksičnih težkih kovin in različnih zdravil, zato imajo nižje koncentracije albumina v krvi vpliv na presnovo zdravil.

Pri nizki koncentraciji albumina v krvi se zniža ozmotski tlak plazme, zaradi česar začne prehajati voda iz kapilar v tkivo in povzroči nastanek edema.

Zvišane vrednosti albumina so lahko posledica: močne dehidracije

Znižane vrednosti albumina so lahko posledica: bolezni jeter, resnih opeklin in drugih poškodb tkiv, vnetja, slabe absorbcije aminokislin, proteinurije ali izgubljanja proteinov preko blata.

Referenčne vrednosti (g/L): 35 – 50

CENA PREISKAVE: 2,10 EUR

Adria lab d.o.o. | Šestova ulica 2, 1000 Ljubljana  | e-mail: laboratorij@adrialab.si

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.