oGF

English Slovenian

Izračun ocene glomerulne filtracije (oGF) po formuli CKD-EPI (Chronic Kidney Disease Epidemiology Collaboration)

Ocena hitrosti glomerulne filtracije ali oGF se uporablja kot merilo delovanja ledvic in pomeni oceno, koliko krvi se prefiltrira skozi ledvične glomerule v minuti. Predstavlja izločevalno sposobnost ledvic, ki je sorazmerna masi delujočih nefronov in se zmanjša še pred pojavom prvih kliničnih znakov slabšega delovanja ledvic. S pomočjo ocene glomerulne filtracije opredelimo stopnjo in vrsto okvare (akutna ali kronična) ter napredovanje ledvične bolezni.

Vrednost glomerulne filtracije izračunamo z enačbo, ki upošteva vrednost kreatinina v krvi, spol, starost in raso.

Ob poslabšanju filtracijske sposobnosti ledvic se zmanjša tudi izločanje kreatinina, zato se ta začne kopičiti v krvi. V začetni stopnji ledvične okvare je njegova koncentracija v krvi še normalna, ko pa se filtracijska sposobnost ledvic že močno zmanjša, se začne njegova koncentracija poviševati.

Glomerulna filtracija se zmanjšuje tudi s staranjem, pri čemer je zmanjšanje večje pri starostnikih s srčnimi boleznimi in povečanim krvnim tlakom.

Izražena je v enoti mL/min/1,73 m2 telesne površine.

Normalne vrednosti so višje od 90 mL/min/1,73 m2.

Adria lab d.o.o. | Šestova ulica 2, 1000 Ljubljana  | e-mail: laboratorij@adrialab.si

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.